Djeca općine Medulin posjetila vojni tabor na Kamenjaku

0
U Centru veze vojnog tabora na Kamenjaku
U Centru veze vojnog tabora na Kamenjaku

Organiziranim prijevozom Općine Medulin čak šest autobusa s 280 djece i voditelja iz vrtića s područja općine Medulin (Medulin, Vinkuran, Banjole, Premantura) i osnovnih škola dr. Mate Demarina iz Medulina te područne škole iz Banjola posjetila su u ponedjeljak, 20. Travnja, međunarodnu vojnu vježbu na Kamenjaku „Štit 15“. Po prvi puta nakon dvadeset i jedne godine održavanja ove vježbe pripadnici Ministarstva obrane, a ujedno i sudionici vojne vježbe organizirali su „Dan otvorenih vrata“ s ciljem upoznavanja i zbližavanja djece s oružanim snagama RH te njihovim upoznavanjem s tehničkim sredstvima i naoružanjem.

Skupna fotografija u vojnom taboru
Skupna fotografija u vojnom taboru

Načelnik Općine Medulin Goran Buić, koji je i potaknuo ovaj vid suradnje s vojskom RH, također je posjetio vježbu te pozdravio djecu, a rekao nam je kako će ovi „Dani otvorenih vrata“ postati tradicionalni, s time da će od iduće godine broj djece biti puno veći, pošto je u planu uključenje i ostalih gradova i općina Istre.

Djeca su sa zanimanjem razgledala vojni tabor puna dva sata, a naravno najviše zanimanja pokazali su upravo za naoružanje. Na početku razgledavanja djeca su prošla tretman maskiranja, pa su tako šarenih lica krenula s vodičima u razgledavanje šatora, spavaonica, mobilnih sanitarnih čvorova koji izgledaju kao da su dio nekog luksuznog hotela a ne dio vojne opreme. Posebno su se oduševili krevetima u šatorskim spavaonicama, a poneki od njih izrazili su želju da bi tu rado ostali prespavati. Djeca su uz topli čaj iskušala i vojničku hranu.

Na stolovima postavljenim uokolo kampa djeca su razgledala sredstva komunikacije, ručne lansere raketa, a školska djeca posebno su se zadržala oko ručnog naoružanja, kojega su sa zanimanjem držali u rukama i „pucali“.

S djecom je u posjetu boravio i načelnik Medulina Goran Buić
S djecom je u posjetu boravio i načelnik Medulina Goran Buić

No, centar zanimanja školske djece bio je ipak poligon na kojem su ih, kako su djeca poneseno uzvikivala, borbena vozila naoružana dugim cijevima i kupolom koja se rotira podsjećala na scene iz filma „Ratovi zvijezda“. Stoga su ih strpljivi i više doli ljubazni vojnici puna dva sata dizali i spuštali sa vozila i stavljali im naglavnu komunikaciju, tako da su djeca komunicirala preko veze s jednog na drugo borbeno vozilo. Mlađa djeca pak su bila oduševljena borbenim kacigama, u kojima su rado pozirali za fotografiranje.

Djeci je na kraju obilaska ponuđena okrjepa u vidu sokova i čokoladnih mlijeka, a čime su posebno bili oduševljeni mališani iz dječjih vrtića, koji su se na kraju dana umorni od svega viđenog i doživljenog posjeli na livadu i uživali u suncu i hrani.

Glasnogovornik međunarodne vojne vježbe satnik Elvis Nakić u kraćem razgovoru nam je istaknuo i posebno pohvalio suradnju s civilnim institucijama, a naročito s JU Kamenjak, Općinom Medulin, Gradom Pula i Istarskom županijom. Uz to je istaknuo i veliku pažnju s kojom se vojnici odnose prema zaštiti okoliša značajnog krajobraza Donji Kamenjak kod održavanja vježbe i bojevih gađanja.

Ideja ovih otvorenih dana, kako kaže Nakić, je da se djeca upoznaju s oružanim snagama, a možda poneko dijete odluči da u tome pronađe i svoj životni poziv.

Na naš upit ima li ova demonstracija vojnog života djeci i učenicima možda poveznicu s najavom mogućeg obaveznog služenja vojnog roka rečeno nam je da to ni u kojem slučaju nije bio cilj.

Maskiranje po dolasku u tabor
Maskiranje po dolasku u tabor

Međunarodna vojna vježba „Štit 15“ je najstarija vojna vježba oružanih snaga RH koja se održava već dvadeset i jednu godinu za redom, a ovo je već dvadeset i osma vježba po redu, pošto se devedesetih vježba održavala i više puta godišnje. Ove godine po drugi puta sudjeluju i oružane snage iz susjedne nam Slovenije, a vježba ima perspektivu da preraste u još veću pošto se nalazi u  NATO-vom panelu međunarodnih vježbi, što znači da dogodine možemo očekivati učešće dodatnih članica NATO saveza. Vježba se od prvog dana izvodi na području Rt-a Kamenjak, što ni najmanje ne utiče na očuvanost zaštićenog krajobraza, pošto je organizacija vježbe na vrhunskom nivou, a vojnici s ponosom ističu kako za sobom ostave Kamenjak u čak i boljem stanju nego što ga zateknu.

Na putu u kuhinju
Na putu u kuhinju
Vojnički čaj za mališane
Vojnički čaj za mališane
Na putu kroz tabor
Na putu kroz tabor
Razgledavanje centra veze
Razgledavanje centra veze
U taborskoj spavaonici
U taborskoj spavaonici
Razgledavanje tenka
Razgledavanje tenka
Pod vojničkom kacigom
Pod vojničkom kacigom
Susret s lanserom
Susret s lanserom
Teta s puškom
Teta s puškom
Predstavljanje lansera
Predstavljanje lansera
Sokovi i tortice za mališane
Sokovi i tortice za mališane

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa