Tko govori istinu, a tko laže: Kajin 2010. ili Kajin 2015.?

0
Ivan Jakovčić i Damir Kajin - nekada prijatelji, danas ljuti protivnici
Ivan Jakovčić i Damir Kajin - nekada prijatelji, danas ljuti protivnici

Svaki građanin zna da su političari prevrtrljiva sorta, koji često s lakoćom i bez srama mogu govoriti potpune suprotnosti u dva susjedna mjesta. I to je svima relativno prihvatljivo, jer je i to posao političara: pričati priče koje našem uhu pašu. Osim ako se ne radi o kriminalu i korupciji,.

U tom slučaju, političari bi morali znati da se procesuiranjem kaznenih djela bavi represivni aparat države (USKOK, DORH i MUP), a da se javnim bacanjem blata i optuživanjem u trenutne dnevnopolitičke svrhe ruši povjerenje društva u institucije države, te u samu politiku i političare.

Upravo je to slučaj s Damirom Kajinom, koji je prije pet godina govorio jedno, a danas drugo. I mi smo si postavili pitanje, kojem Damiru Kajinu vjerovati s obzirom na to da je i sam upleten u pitanje Hypo banke u Istri. Je li Damir Kajin govorio istinu 2010. ili je govori 2015.? Ili kao i svi političari samo pričaju priče kako kome paše.

Barbariga i Dragonera - Hypo u Istri

Slučaj Hypo banke visi nad Hrvatskom i Istrom kao podsjetnik na 90-e i mnogobrojne sumnjive i nezakonite radnje koje su se tada odvijale. Sustav je bio vezan uz šverc oružja i mnogobrojne slučajeve otimanja društvene imovine uz dosluh određenih političkih struktura. Taj i takav novac najčešće se preko Hypo banke (male pokrajinske banke iz Koruške) „opran“ vraćao u Hrvatsku na investiranje, najčešće u poslove vezane za nekretnine i turistički sektor.

Najpoznatiji slučaj vezan uz Hypo banku u Istri je slučaj prodanog poljoprivrednog zemljišta u Barbarigi i Dragoneri, te prenamjena istog u turistički resort nasuprot Briona. U slučaj prodaje i prenamjene zemljišta u Barbarigi i Dragoneri najviše su upetljani tadašnji župan Stevo Žufić (član Predsjedništva ID-a), tadašnji predsjednik Skupštine Istarske županije Damir Kajin (predsjednik ID-a koji je podnio amandman za urbanizaciju Barbarige i Dragonere kod usvajanja Prostornog plana Istarske županije), tadašnja gradonačelnica Vodnjana Lidija Delton (jedina osuđena za ovaj događaj) i predsjednik Gradskog vijeća Vodnjana Bruno Celija (član Predsjedništva ID-a i osoba za koju austrijski CSI Hypo tvrdi da je podizao gotovinu s tajnog računa u Austriji). 

Kajin: Ja i Jakovčić smo nevini, za sve je kriv Stevo Žufić

Osoba koja je najprozivanija po ovom događaju je bivši istarski župan i počasni predsjednik IDS-a Ivan Nino Jakovčić, kojeg je po tom pitanju tada najviše branio Damir Kajin. Isto tako, ovih dana, Damir Kajin najglasnije povezuje Nina Jakovčića s Hypo bankom u Istri.

Krenimo redom, od branjenja Jakovčića od strane Damira Kajina na konferenciji za medije održanoj u Puli 17. kolovoza 2010., kada je jasno i glasno poručio da je Jakovčić čist po pitanju Hypo banke.

Hina je tada izvjestila: „Potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin jučer je na konferenciji za novinare ustvrdio kako istarski župan Ivan Jakovčić nema nikakve veze s Hypo bankom. Pretpostavljam da ga uhićenje Wolfganga Kulterera, bivšeg predsjednika Uprave Hypo Alpe Adria banke, ni najmanje ne uzbuđuje, rekao je Kajin. Da je Jakovčić na bilo koji način upleten u aferu Hypo banke, ne bi mu austrijski predsjednik Hans Ficher, nakon stoje austrijska država sanirala Hypo banku i ušla u sve njezine novčane tokove, dodijelio visoko austrijsko odlikovanje, ustvrdio je Kajin“.

Kajin je taj dan otišao i korak dalje, te je direktno optužio svog sadašnjeg kolegu iz Predsjedništva Istarskih demokrata, Stevu Žufića:

„Kada je riječ o plasmanu novca nezaobilazan je slučaj Barbariga - Dragonera što je kreditirano novcem te banke. Kajin tvrdi da nije znao za prodaju toga zemljišta, ni on niti Jakovčić, nitko osim Žufića, zato što se to od njih skrivalo. Slaže se da o tome treba i danas razgovarati, ali dodaje da je u isto vrijeme državno zemljište u Istri prodavano po puno nižoj cijeni. Tako je zemljište oko Savudrije (Crveni vrh) prodano za 16 kuna, a u Barbarigi u prosjeku za 52 kune po metru četvornom. Kako to da se danas ne govori o prodaji Anite iz Vrsara za samo 160 milijuna kuna, o ustupanju 56 posto Liburnije iz Opatije za nula kuna, pita saborski zastupnik“, pisano je tada u članku objavljenom u Glasu Istre.

Zanimljiv je i dio nastupa Kajina u 2011. kad je javno branio prodaju Barbarige i Dragonere uz zaključak da je riječ o dobrom poslu za Grad Vodnjan i Istru.

U Glasu Istre od 22. ožujka 2011. pisalo je: Govoreći o konkretnim primjedbama iz HDZ-a, Kajin objašnjava: 'Dana 19. ožujka 2001. donesena je ta odluka na Županijskoj skupštini, za koju su jednoglasno glasali svi vijećnici iz svih stranaka. Prije toga, Poglavarstvo i skupštinski Odbor za prostorno planiranje donijeli su odluku o prodaji. Stoga, Ministarstvo uprave može pregledati sve što sam ja kao predsjednik Županijske skupštine od 1993. do 2001. radio. Zanimljivo je da je 30 posto Barbarige proglašeno arheološkim nalazištem te da je deset godina kasnije Danko Končar, koji upravo kupuje tri brodogradilišta, platio Hypo banci po kvadratnom metru isto onoliko koliko je ona platila Županiji".

Kajin naglašava da je u Hypo banci bio samo dva puta u životu - kada je ugovarao kredit za renault lagunu i kada ga je otplatio.

- Ni prije ni poslije nisam bio u toj banci. Da Vodnjan nije prodao taj kompleks, danas ne bi bio jedan od najuređenijih gradića u Istri. Problem jest što je netko iz Općine Vodnjan vjerojatno obećao urbanizaciju zemljišta Hypo banci i što bi se zbog toga sada mogao loše provesti, smatra Kajin.

Stvarno nemam ništa protiv da se svaka odluka koju sam potpisao provjeri. Ali, volio bih da se provjeri svaka odluka koju su potpisali Jadranka Kosor i njezini ministri. Pravda za sve, ne samo za neke. Ja ni od koga nisam dobio ni vodu, a kamoli vodu s okusom marelice. Ništa novog od HDZ-a, zaključio je Kajin“.

U istom listu 7. travnja 2011. godine objavljeno je: Komentirajući najavu da će se IDS-ov zastupnik Damir Kajin naći pod provjerom Ministarstva uprave zbog odluka koje je prije desetak godina potpisao kao predsjednik Županijske skupštine, a tiču se prodaje zemljišta u Barbarigi i Dragoneri, Jakovčić je istaknuo da se u Istri neće ništa skrivati.

'DORH, policija i Ministarstvo uprave su dobrodošli. No, uvjeren sam da je to politička igra koja nema nikakve veze s Kajinovom krivicom, rekao je i dodao da se želi pokazati kako smo svi isti. Mi u Hrvatskoj nismo svi isti', naglasio je Jakovčić.

Glas Istre iz kolovoza 2010. godine
Glas Istre iz kolovoza 2010. godine

Kajin mijenja stranku i odmah ima drugog krivca po pitanju Hypo banke - Jakovčića

Nakon što je Damir Kajin otišao iz IDS-a zbog toga jer je shvatio da neće postati budući istarski župan, počeo je optuživati svoju bivšu stranku za organizirani kriminal, šverc drogom, bogaćenje na račun građana Istre, a sad je punom parom krenuo u povezivanje Jakovčića i Hypa uz poruku da je Istra najveći Hypo slučaj u Hrvatskoj.

Kajin ovih dana poručuje Jakovčiću „da ne nasmijava Istru s izjavama da nema veze s Hypo bankom" uz dodatak  "Sumnjam da bi, da nije bilo Jakovčića i Hypa, bio smijenjen bivši šef istarskog Državnog odvjetništva Vlatko Nuić koji je otvorio aferu Hypo, što je rezultiralo i s nekoliko pravomoćnih presuda, i da bi bili maknuti urednici i novinari u Glasu Istre. Namjerno spominjem ta dva slučaja jer je to bila osnova za preuzimanje kontrole nad Istrom. Danas imamo policiju koja je plaćena da ne radi svoj posao, DORH-om se dirigira na daljinski upravljač, a mediji su pod kontrolom. Nijedna velika investicija povezana s Hypom nije se radila a da se Jakovčića nije pitalo", rekao je Kajin 20. travnja ove godine.

Upletenost vrha Istarskih demokrata u Hypo slučaj

Nakon kronološkog prikaza stavova i retorike Damira Kajina, odgovor s naslova ovog teksta je jasan: Damiru Kajinu nije trebalo vjerovati ni 2010., ni 2011., pa mu ne treba vjerovati ni 2015. Naime, Kajin je sve glavne aktere ove priče (osim Lidije Delton) uključio u svoju stranku Istarske demokrate i to na visokim pozicijama. On je osobno predsjednik, dok su u Predsjedništvu ID-a i Stevo Žufić i Bruno Celija. Ako tko ima saznanja oko cijelog Hypo slučaja to su Damir Kajin i Istarski demokrati. Oni su donijeli odluku o prodaji, prenamijenili zemljište i našli investitora - Hypo banku. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa