Radojka Olić dobila 300.000 eura za obradu medija u Hrvatskoj

0
Radojka Olić (foto: Nacional)
Radojka Olić (foto: Nacional)

Istarski krak afere Hypo banka dobio je još jedan zanimljiv detalj. Prema podacina koje su prikupili austrijski istražitelji a prenio Jutarnji list, menadžeri austrijske Hypo banke su 2007. potrošili 300.000 eura za obradu medija u Hrvatskoj, odnosno medijsko uljepšavanje slike o Hypo banci u RH. Novac je u kešu dobila i potom ga dalje preusmjerila Radojka Olić iz Novigrada, tadašnja direktorica Hypo Alpe Adria Group u Hrvatskoj.  

Josef Kircher uputio je 4. lipnja 2007. dopis svojim tadašnjim nadređenima Kultereru i Berlinu, u kojemu ih, među ostalim, izvještava o tome kako je “u proteklim mjesecima Hypo Alpe Adria Group, posebno HBC, u Hrvatskoj u medijima jako kritizirana i da svi pokušaji preusmjeravanja tih kritika do sada nisu dali rezultata”.

Stoga im je predložio da se poduzmu određeni koraci preko “odgovarajućih kontakata jednog hrvatskog odvjetnika prijateljski nastrojenog prema Hypu”. Na taj način, nastavlja Kircher, mogli bi dobiti informacije “preko kontakata iz Top Level politike i sigurnosnih službi u Hrvatskoj tko takve informacije, kome i u koju svrhu prosljeđuje”.

Ispitana Radojka Olić

Za ovo postupanje, odnosno očito za dobivanje informacija tko medijima daje informacije štetne za njihovu banku, Kircher traži, samo za prvu fazu, iznos od 200.000 eura porezno neutralnih sredstava.

Kircher je tijekom istrage priznao austrijskoj policiji da je najprije 200.000, a potom još 100.000 eura predao Radojki Olić, tadašnjoj menadžerici Hypo banke u Hrvatskoj za potrebe “obrade hrvatskih medija”. No, ustvrdio je da je to napravio po izravnoj uputi Kulterera, koji je, kako nastavlja, bio i prisutan prilikom jedne primopredaje novca.

Austrijski istražitelji ispitali su na ovu temu i Radojku Olić, koja im je potvrdila primitak 200.000 eura za spomenutu svrhu, dok se preuzimanja drugog dijela nije mogla sjetiti. Na žalost, ova se priča nije razjasnila do kraja pa nije ustanovljeno na što je konkretno novac utrošen.

Sastanak u kasinu

Radojka Olić opisala je, naime, kako je 200.000 eura preuzela u kuverti od Kirchera 11. lipnja 2007. tijekom jedne konferencije za menadžere Hypa koja se održavala u kasinu Velden u Koruškoj. Potpisala je da je preuzela novac, a Kircher joj je, kako je rekla u iskazu, rekao da cjelokupan iznos preda dalje jednoj osobi koja će se pobrinuti za probleme s medijima u Hrvatskoj.

- Još za vrijeme te konferencije u Veldenu u kasinu mi se obratio jedan muškarac na hrvatskom jeziku te mi se predstavio imenom i prezimenom. Ja ga od ranije nisam poznavala, a više se ne sjećam njegova imena. Rekao mi je da je on ta osoba kojoj trebam predati novac - izjavila je Radojka Olić.

Nije se, pak, mogla sjetiti da bi joj Kircher kasnije u Zagrebu predao još 100.000 eura za istu svrhu.

Austrijski istražitelji ne isključuju mogućnost da je ovih 100.000 eura, ili barem dio tog iznosa, potrošen za plaćanje privatnog detektiva Joška Draganje, kojega je Kulterer 2004. angažirao da nadzire njegova zamjenika Güntera Striedingera i tadašnjeg šefa Hypo banke u Hrvatskoj Heinza Truskallera, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa