Festival samoniklog bilja i svega dobroga što se može dovesti u vezu s njim

0
Festival samoniklog bilja u Kršanu
Festival samoniklog bilja u Kršanu

U Kršanu je na Pristavu 25. travnja otvoren dvodnevni Festival samoniklog bilja u organizaciji Turističke zajednice Općine Kršan. Ove, šeste godine održavanja, Festival je definitivno prerastao početnu ideju izlaganja i upoznavanja sa samoniklim biljkama i njihovih ljekovitih i kozmetičkih pripravaka.

Danas i sutra pod šatorom na Pristavu može se kupiti ne samo to nego i med, sir, suhomesnate proizvode od divljači, razne vrste sušene ribe, delikatesne proizvode, kolače, čokolade, marmelade, sokove, likere, suvenire, literaturu, vunene papuče i bio kekse za pse. Izložba samoniklog bilja koje je prikupio Bruno Fadel, što je samo srce manifestacije, gotovo je neprimjetna među ostalim štandovima.

Bruno Fadel i njegova izložba samoniklog bilja
Bruno Fadel i njegova izložba samoniklog bilja

Gastronomska ponuda je bogata: razna tjestenina sa šparugama, pohana bazga, salata od leprina, maneštra s mnoštvom samoniklih biljaka, fritule s preljevom od samoniklog bilja, itd. Baza svega je ipak štand Gljivarskog društva Martinčica Labin na kojemu se besplatno nude namazi od ljekovitog bilja.   

Ovogodišnji partner u organizaciji su Turističke zajednice Gorskog Kotara, koje je predstavljala Blažica Sveticki.

„Veseli nas doći u Kršan. Premalo se poznajemo, a udaljeni smo samo sat vremena vožnje brzom cestom“, kaže ona.

Blažica Sveticki
Blažica Sveticki
Patricija Zanketić, direktorica TZ Kršana i Branimir Penava, projekt manager projekta Turističko naselje Herceg etno selo Međugorje potpisali su povelju o suradnji i prijateljstvu na projektima samoniklog bilja u turističko–ugostiteljskoj ponudi.

„Herceg etno selo Međugorje sastoji se od više od pedeset smještajnih objekata na površini od pet hektara i ove godine posluje sedmu sezonu. Željeli smo predstaviti Hercegovinu u malome. Ovo je suradnja koja će prethoditi ovakvom jednom sajmu samoniklog bilja kod nas na koju ćemo pozvati izlagače s ovog festivala“, kazao je Penava.

Zajedno s njim je doputovao, ali ne i izlagao Marko Matić, proizvođač smilja iz Čapljine.

„Priča s proizvodnjom smilja u Hercegovini krenula je prije nekoliko godina i uzela je maha. Mi smo počeli s organskim uzgojem sadnica i stvar ide jako dobro“, kaže on.

Marko Matić, Patricija Zanketić i Branimir Penava
Marko Matić, Patricija Zanketić i Branimir Penava
Održan je okrugli stol o samozapošljavanju putem skupljanja, uzgoja i prerade samoniklog, ljekovitog i aromatičnog bilja, radionica o izradi regeneratora za kosu od koprive i čička, koju je vodila fitoterapautica Melita Gazdek i radionica izrade pesta pod vodstvom fitoterapeutice Sylvije Junger, a dr. Nela Sršen je predstavila svoju knjigu „Rak na duši“.

Sutra, 26. travnja, Ines Pohajda iz Savjetodavne poljoprivredne službe održat će predavanje o smilju, Dobrila Kraljić o samoniklom bilju u vrtovima i okućnicama, Beatrisa Smoković o bobičastom voću, a fitoterapeut Ivan Lesinger o hrani koja je ujedno i lijek. Zainteresirani se mogu prijaviti u radionicu o izradi tinkture na bazi samoniklog bilja Martine Mladenović, o izradi biljnog šampona Melite Gazdek ili dječju radionicu o izradi čokolade s dodatkom samoniklog bilja, koju vodi Vili Radonić.

Festival je postao nezamisliv bez radionice pokaznog branja bilja pod vodstvom travara Franka Zgrablića. Dobri duh Festivala, kako  zovu Zgrablića, sutra će ih održati u podne i u 16 sati. (Tekst i foto: Robi Selan)

Franko Zgrablić
Franko Zgrablić

  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa