Završila BOOKtiga: Prikupljeno 7.310 kuna za kućice za knjige

0
Na ovogodišnjoj BOOKtigi
Na ovogodišnjoj BOOKtigi

Nakon šest dana dobrih knjiga, pročitanih knjiga, književnih susreta, kreativnih radionica, vrijedne izložbe, Gradska knjižnica Poreč je 25. travnja zaključila osmu po redu BOOKtigu. Trudeći se svojom djelatnošću i brojnim programima i aktivnostima neumorno donositi knjigu do svakoga čovjeka koji voli čitati, i ovoga je puta ostvarila i moto ovogodišnje BOOKtige – “Knjiga pri ruci”.

U Baderni je otvoren četvrti po redu stacionar Gradske knjižnice Poreč, što je od izuzetno velike važnosti za kulturni razvoj lokalne sredine, a samim postojanjem ovakvoga stacionara otvaraju se brojne mogućnosti za buduće suradnje na mjestu koje će postati susretište različitih generacija.

I ove je godine dodijeljena Nagrada BOOKtiga najčitanijem autoru u svim narodnim knjižnicama Istarske županije, Dragi Pilselu za njegov autobiografski roman “Argentinski roman”. Teška životna priča koju je ispričao Drago Pilsel možda je upravo i razlog zašto je ovaj roman osvojio čitatelje naše županije.

Susret s Dragom Pilslom
Susret s Dragom Pilslom

Gosti književnici, putopisac Davor Rostuhar i Bekim Sejranović poveli su publiku na zanimljiva putovanja; prvi u daleki Butan u Himalaji, a drugi na književni put od Brčkog do Osla. Obojica su brojnoj publici darovali bogate susrete koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Srednjoškolci porečkih škola uživali su u dvodnevnoj radionici kreativnog pisanja koju je vodio zagrebački profesor Miroslav Mićanović usmjerivši ove mlade ljude na put kojim će na najbolji mogući način osloboditi bujicu svojih misli.

Izložba slikovnica “Čitajmo dodirom” probudila je veliki interes djece i odraslih, a pregled brojnih slikovnica sa svih krajeva svijeta, izrađenih posebnim tehnikama, zasigurno će svima približiti svijet knjiga i čitanja slijepe i slabovidne djece. Izložbu možete razgledati sve do 15. lipnja u radno vrijeme knjižnice.

“Petkom u pet” svojim je nastupom obogatio Jan Klovstad koji je utjelovio lik starca Pettsona, poznatog i porečkoj djeci koja obožavaju čitati price o mačiću Findusu. Subotnje je jutro, a ujedno i posljednji dan Festivala, bilo posvećeno najmlađima. Kamishibai predstave u izvedbi slovenskih gostiju; Roka Glavana, Jure Engelsbergera, Jelene Sitar, Jerce Cvetko i Igora Cvetka privukle su brojnu publiku, a odjel za djecu Gradske knjižnice Poreč bio je pretijesan za brojne znatiželjnike. Ova je vrsta kazališta novost na našim prostorima i zasigurno će imati svoju budućnost u budućim  projektima Gradske knjižnice Poreč.

Jan Klovstad
Jan Klovstad

I ovogodišnja BOOKtiga pokazala je da je ovaj oblik promocije knjige i čitanja itekako dobrodošao u Poreču, a broj od nekoliko tisuća posjetitelja potvrđuje želju Gradske knjižnice Poreč da se ovaj grad uvrsti na svjetsku mapu gradova knjiga.

Na ovogodišnem sajmu, na kojem se su knjige prodavali vrijedni volonteri Gradske knjižnice Poreč, prikupilo se 7.310,00 kuna, a sve će biti usmjereno na uključenje u projekt Little Free Library. Radi se o malim knjižničnim stacionarima na otvorenom, odnosno, kućicama za knjige koje će biti postavljene u parkovima i na drugim otvorenim prostorima onih mjesnih odbora grada Poreča koji nemaju prostornih uvjeta za otvorenje stacionara. Grad Poreč ovime će se uvrstiti na svjetsku mapu gradova knjiga, a time se nanovo dokazuje da knjiga i čitanje mogu i moraju pronaći put do svakoga čovjeka koji voli čitati.

I ove godine u goste Festivalu s vrijednim knjigama pristigli su i Antikvarijat Libris iz Kopra, Mali neboder iz Rijeke, Antikvarijat Glavan iz Ljubljane te Nova stvarnost iz Zagreba.

Ovogodišnji su pokrovitelji Festivala bili Istarska županija – Regione Istriana i Grad Poreč – Citta’ di Parenzo, a medijsko pokroviteljstvo osigurali su Glas Istre, HRT-Radio Pula, Butiga i La voce del popolo, dok su sponzori Festivala bili Grand Hotel Palazzo i Cafe del mar, Concettino, Pizzeria Birikin iz Nove Vasi, Općina Vižinada te Antikvarijat Glavan iz Ljubljane.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa