IDS Pula: Nezaposlenost u Puli manja za četvrtinu i prije početka turističke sezone

0
Valter Boljunčić i Ardemio Zimolo
Valter Boljunčić i Ardemio Zimolo

Valter Boljunčić i Ardemio Zimolo, predsjednik i potpredsjednik Gradske podružnice IDS-a Pula, održali su 28. Travnja u stranačkim prostorijama u Puli konferenciju za medije na temu nadolazećeg Međunarodnog praznika rada – 1. Maj. Zimolo je izjavio da „radna mjesta život znače za Pulu, a grad bez radnih mjesta nema budućnost.“ Naveo je da prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, stanje nezaposlenih s prebivalištem na području Grada Pule sa 31. ožujka iznosi 2801 osoba, dok je u istom razdoblju prošle godine stanje bilo 3.774.

Pred IDS-om još puno posla

„Izuzetno nas veseli, kazao je Zimolo, što se nezaposlenost na području našeg grada i prije početka turističke sezone smanjila za čak 25,74 posto.  Drago nam je i što ostali podaci gospodarstva ukazuju na to da se stanje stabilizirao i blizu smo pokazateljima iz razdoblja prije gospodarske krize. Da je tome tako svjedoči i posljednje Forbesovo istraživanje, prema kojemu se Pula nalazi među top deset gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj. Pula je na desetom mjestu od svih gradova u Hrvatskoj, a ostali istarski gradovi su također visoko rangirani. Naime, Rovinj se nalazi na trećem mjestu, Poreč na četvrtom, dok su Buzet i Novigrad među najboljih dvadeset gradova.  Međutim, iako je situacija u našem gradu daleko povoljnija nego u ostatku zemlje i što se tiče zaposlenosti, stava smo da pred nama ima još puno posla“, zaključio je Zimolo.

Čeka se da država odradi svoje

Predsjednik IDS-a Pule Valter Boljunčić izjavio da pulski IDS-a podržava pravo svakog čovjeka na rad i da za taj svoj rad bude adekvatno i pravovremeno plaćen.

„Posljedicama krize treba se suočiti vrlo odgovorno, što smo i učinili. Pula je među prvima prepoznala izazove koje nosi gospodarska kriza i adekvatno i promptno reagirala, kazao je Boljunčić dodajući da pokazatelji jasno govore da situacija nije idealna, ali nedvojbeno pokazuju da zbog takve oprezne i odgovorne politike Pula je uspjela ublažiti posljedice gospodarske krize. Građanima smo pomogli i konkretnim mjerama koje su imale za cilj spas gospodarstva Grada Pule, a to su između ostalog i program kreditiranja malog gospodarstva, uvođenje društvenog odgovornog poslovanja, te raznim edukacijama za poduzetnike poput  Poslovnog uzleta“, naveo je Boljunčić istaknuvši da je IDS djelovao na svim razinama, pa i u Saboru gdje je zastupao problematike pulskih, ali i istarskih poduzeća. 

Stanje je, smatra Boljunčić,  daleko od idealnog, ali iz navedenog pulski IDS smatra da je lokalna samouprava učinila sve što je bilo u njezinoj moći i sad se čeka da država odradi svoje. Pozvao je Vladu RH i sve resorne institucije da poduzmu konkretne mjere za očuvanje svakog radnog mjesta u Puli.

„Država može i treba pomoći svim radnicima i učiniti sve da se sačuvaju postojeća radna mjesta i otvaraju nova. U slučaju našeg grada, jedna mjera koja bi svakako pridonijela tome jest stavljanje bivših vojnih zona u funkciju razvoja“ napomenuo je on.

Na kraju, predsjednik Gradske podružnice IDS-a Pula Valter Boljunčić  čestitao je svima u ime IDS-a Pule i svoje osobno 1. Maj – Međunarodni praznik rada.

Valter Boljunčić i Ardemio Zimolo
Valter Boljunčić i Ardemio Zimolo

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa