Skulptura Ljeto vraća se na porečki Trg slobode

0
Skulptura Ljeto Tomislava Ostoje
Skulptura Ljeto Tomislava Ostoje

Nakon punih devet godina skulptura Ljeto, rad akademskog kipara Tomislava Ostoje, vraća se na Trgu slobode u Poreču. Novo postavljanje upriličit će se u sklopu obilježavanja Dana Grada Poreča a realizacija cijelog projekta djelo je Usluge Poreč. Skulptura čini dio cjeline i svojevremenog projekta Grada Poreča u čijem je sklopu postavljeno jedanaest radova eminentnih hrvatskih kipara koji krase gradske površine i daju poseban ugođaj jer često zaboravljamo da šetajući Porečom srećemo radove Kršinića , Radovanija, Jančića, Vulasa, Ružića, Džamonje, Bogdanića, Kožarića i Drinkovića, čime se ne može niko pohvaliti.

Skulptura je 2006. godine  vandalizirana, oštećena i bačena u more te tako trajno uništena, a ostaci pohranjeni. Na inicijativu gradonačelnika krenulo se u realizaciju vraćanja skulpture a samim time i izrada  novog odljeva u siluminiju, djela visine 80 centimetara, koji predstavlja žensku figuru. Zahvaljujući autoru i suglasnosti Grada Zagreba kao vlasnika Ostojine donacije , ljevaonica Ujević izvela je novu  skulpturu koja će ponovo krasiti Trg slobode na mjestu nekadašnjeg starog ribnjaka.

Trg će tako zasjati u svom punom sjaju i uz monumentalni  ” Kip od kiše” Peruška Bogdanića  skulptura Tomislava Ostoje naprosto će sve stare Porečane podsjetiti na ljepotu ljeta i ugođaj koje ono donosi u malom turističkom mjestu dok će sve prolaznike razveseliti svojom ležernošću i savršenstvom forme, promovirajući hrvatsku umjetnost na najbolji mogući način – da živi u prirodi i sa ljudima.

Vraćanju skulpture nazočit će i sam autor gospodin Tomislav Ostoja koji se nada da se više neće dešavati  takvi huliganski ispadi i uništavanje nijednog umjetničkog dijela, jer bogatstvo svakog grada čine ljudi i umjetnost.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa