Načelnik volonter: Plaću dobiva u Županiji a od općine prima naknadu

0
Denis Kontošić (foto: Večrnji list)
Denis Kontošić (foto: Večrnji list)

Denis Kontošić, načelnik Općine Barban, dva se puta našao na dnevnom redu sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Prvi je put prijavljen zbog zapošljavanja Danijele Kontošić, supruge njegova nećaka, na radno mjesto pročelnice općinskog Jedinstvenog upravnog odjela, a drugi put zato što posao načelnika obavlja kao volonter, a zaposlen je kao viši savjetnik za energetiku i rudarstvo u Istarskoj županiji, piše Večernji list.

Prvi postupak još traje, a drugi se neće niti pokretati jer su članovi Povjerenstva odlučili da, što se njih tiče, nema zapreka da Kontošić (SDP) bude istodobno i načelnik i službenik u lokalnoj samoupravi. No, posebno je zanimljiv dio obrazloženja Povjerenstva u kojem se navodi da Kontošić posao načelnika u ovom mandatu obavlja volonterski za 6000 kuna mjesečne naknade, i to neto!

To je oksimoron

- Nije više toliko, smanjivali smo je postupno i sad je na oko 3800 kuna – kaže nam Kontošić. U objavljenoj imovinskoj kartici nema podataka kolika mu je mjesečna naknada, no u Povjerenstvu navode da su do brojke došli iz podataka iz izvješća o imovinskom stanju dužnosnika. Kako bilo, i tih 3800 kuna više je od prosječne plaće isplaćene 2014. godine u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. Prema podacima Ministarstva uprave, gradonačelnika i načelnika volontera u Hrvatskoj je 125. Zna li se da je država podijeljena na 125 gradova i 429 općina, to znači da svaku petu jedinicu lokalne samouprave vodi volonter, i to uglavnom za izdašne “volonterske naknade”. Riječ je mahom o načelnicima jer jedinice lokalne samouprave s više od 10.000 stanovnika mora voditi profesionalac.

HDZ-ov načelnik općine Davor prima 5250 kuna, HSLS-ov u Svetom Martinu na Muri oko 4200 kuna, nezavisni u Maloj Subotici 5000... Načelnik općine Rešetari, koja ima oko 4700 stanovnika, HSLS-ovac Zlatko Aga prima, prema podacima iz objavljene imovinske kartice, 7000 kuna neto. Nestranački načelnik općine Gornja Vrba Ivan Vuleta isplaćuje si 4000, Ivan Hajdarović (HDZ), načelnik Dekanovca, najmanje općine u Hrvatskoj, 3700 kuna...

Izraz “volonterska naknada” udomaćio se već u općinama i bode u oči prave volontere. – Često se događa da se pojam volonter pogrešno koristi. Volonter ne radi za naknadu. Prema samoj definiciji, volonterizam je aktivnost za opće dobro, ulaganje svog vremena, znanja i vještina u korist društva – kaže Andrea Pandurović Ugrin iz Volonterskog centra Zagreb. Volonterom se postaje dobrovoljno i ne očekuje se naknada za rad. Opravdati se, na primjer, mogu troškovi prijevoza i osvježenja poput kave i sendviča, ali uz obvezno predočenje svih računa. Izraz “volonterska naknada” je, smatra, oksimoron koji bi trebalo izbjegavati, baš kao i u slučaju stažista na usavršavanju bez zasnivanja radnog odnosa, koje se pogrešno naziva “Mrsićevim volonterima”, a dobivaju 2400 kuna mjesečno.

Sve je po zakonu

Načelnici se, pak, pravdaju da imaju troškove koje moraju podmiriti. – Imamo putne troškove, na mobitel sam dostupan 24 sata sedam dana u tjednu. Ljudi stalno zovu, posla ima puno jer imamo 2700 stanovnika. Stalno se ulaže u razvoj. A dajte, recite, tko bi to radio bez ijedne kune naknade? – pita Kontošić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa