Antonio iz Vrsara u tri mjeseca bio na 33 zračenja i 72 kemoterapije

0
Antonio Đaković: Najvažnija je podrška obitelji
Antonio Đaković: Najvažnija je podrška obitelji

– Tumor sam otkrio 6. svibnja 2011., i to slučajno. Prošao sam 33 zračenja i 72 kemoterapije lijekom “Temodalom” prva tri mjeseca. Nakon toga imao sam još 11 ciklusa kemoterapije. Uspio sam usput završiti studij i magistrirati. Radim i ne predajem se – sažima četverogodišnju bitku za život 27-godišnji Antonio Đaković iz Vrsara za Večernji list.

Antonio kao član Udruge za oboljele od tumora na mozgu Glia iz Zagreba građanima suočenima s teškom dijagnozom šalje poruku da se ne predaju.

– Pristao sam pomoći udruzi na način da budem primjer drugima, da ljudi vide da tumor na mozgu ne znači odmah smrt. Najvažnije je biti čvrst u glavi i imati podršku obitelji – dodaje magistar ekonomije koji radi kao voditelj parkirne jedinice u općinskom komunalnom poduzeću.

Nakon nekoliko epileptičnih napada, kad mu se glava počela nekontrolirano tresti, pomislio je da ima probleme s tlakom ili šećerom zbog debljine. Na prijateljevu preporuku otišao je neurologu na EEG pregled.

Mislio da je kraj svijeta

– Nalaz je otprilike bio u redu, no savjetovali su mi da ipak napravim i magnetnu rezonancu. Otkriven mi je tumor i mislio sam da je kraj svijeta. Operiran sam u roku od desetak dana. Molio sam se u bolničkoj kapelici i nisam dao da potonem u negativnosti – kaže.

Svakih šest mjeseci odlazi na preglede. Nakon pet godina pacijent se smatra izliječenim. Valerija Korent, predsjednica Udruge Glia, koja je predstavljena u Čakovcu, upozorava da godišnje od tumora na mozgu oboli oko 650 stanovnika Hrvatske. U 440 slučaja riječ je o malignim, a u ostalima o benignim tumorima. Maligni se brzo šire i stopa smrtnosti je vrlo visoka. Valerija je autorica brošure “Život s tumorom mozga – upoznavanje s bolešću”, koju je posvetila pokojnom suprugu koji je u 36. godini umro od te bolesti. Brošura ju je i potaknula da krene u osnivanje udruge.

– Željela sam svima u sličnim situacijama olakšati trnovit put kroz koji smo se zajedničkim snagama probijali četiri i pol godine. Kao i za nas, za većinu bolesnika i njihovih obitelji to je nepravedna borba – ističe.

Udruga je osnovana uz pomoć liječnika dr. sc. Ane Mišir Krpan i Krešimira Lončara.

– Tumor mozga nema specifičnih simptoma, jedan dio njih primijeti okolina, a dio prvo uoči sam pacijent – pojašnjava K. Lončar, specijalist radioterapije i onkologije u Klinici za onkologiju KBC-a Zagreb. Neki od znakova koji mogu upućivati na bolest oduzetost je dijela tijela, nalik posljedicama moždanog udara, ili epileptični napadi.

Neinformiranost o samoj bolesti i teško podnošenje nuspojava liječenja problemi su s kojima se suočavaju oboljeli i njihove obitelji.

– I kao da bolest nije sama po sebi dovoljna, u Hrvatskoj nailaze na mnoge dodatne prepreke i udarce u samom zdravstvenom sustavu. Troškovi relevantnih lijekova velik su izazov za bolničke fondove i ekonomski standard pacijenata, ograničena je dostupnost lijekova i njihova primjena, kao i dostupnost naprednih dijagnostičkih metoda. Osim toga, psihološka pomoć u Hrvatskoj nije standardni dio terapijskog procesa – upozorava V. Korent za Večernji list. Najavila je da će se 8. lipnja obilježiti Međunarodni dan oboljelih od tumora na mozgu, nazvan Danom sive vrpce.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa