Istarski Laburisti: Međunarodni praznik rada koji to više nije!

0
Damir Ilić na konferenciji za novinare
Damir Ilić na konferenciji za novinare

U povodu 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, istarska podružnica Hrvatskih laburista – stranke rada, održala je 30. travnja konferenciju za novinare ispšred svog sjedišta u Puli. Predsjednik podružnice Damir Ilić pročitao je priopćenje koje u cijelosti prenosimo.   

„Predstojeći praznik 1. svibanj, za Hrvatske laburiste datum je koji nas poziva da ukažemo na nepravičnu raspodjelu društvenog bogatstva, na rastakanje javnog za korist privatnog, na izgubljena radna mjesta i osiromašene građane. Sve je manje razloga za slaviti rad, kako u Hrvatskoj tako i diljem Europe. Ideal 8+8+8 odavno je zaboravljena iluzija radničkog pokreta za mnoge ljude koji nemaju dvije od tri osmice. Osam sati rada i osam sati kulturnog uzdizanja za 300 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj i 300 tisuća građana s blokiranim računima predstavlja tek puku parolu izgubljenu u magli fleksibilizacije rada u današnjem globalno rasprostranjenom kapitalizmu. Umjesto slavlja komemoriramo na ovaj datum bespovratno izgubljena radna mjesta, a radnička prava spominju se tek kao atavizam nekih bivših vremena iz doba socijalne države koja je preminula u Europi negdje osamdesetih godina prošlog stoljeća. Socijalna osjetljivost ne smije biti zaboravljena kategorija, a socijalna pravednost mora ostati i dalje cil države koja skrbi o svojim građanima, a ne samo o financijskom ili korporativnom kapitalu.

Istarsko gospodarstvo - stečajevi, zatvaranja i rad bez plaće

Posebno zabrinjava, pad industrijske proizvodnje - TESU već mjesecima nema za plaće, Puris i Mirna su u stečaju, Benetton je zatvoren, Puljanka je pred raspadom, Glas Istre trgovina se raspala, industrijska zona u Galižani je gotovo uništena. Tu je i čitav niz tvrtki koje su zatvorene i zaboravljene. Nažalost one koje posluju dobro može se pobrojati na prste jedne ruke. Sve to pogoduje raznim oblicima mobinga poput onoga u poduzeću “Valipile" iz Svetog Petra u Šumi gdje su radnici novim zakonom o radu stavljeni u isti odnos kao i bilo koji stroj i predmet, tako da s njima poslodavac može raditi što mu je volja. Predlažemo da porezna uprava pozove na poligraf te poslodavce kako bi utvrdila kolika je njihova lojalnost prema državi. Mladi ljudi, stručni kadrovi odlaze iz Istre u potrazi za boljim životom i mogućnošću rada u strukama za koje su se školovali, a mi uljepšanim statistikama rikrivamo pravo stanje.

Kaznena prijava protiv Vlade, DUUDi-a i CERP-a

Za Praznik rada Laburisti ne dijele crvene karanfile, već podnose Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Vlade RH, DUDDi-a i CERP-a zbog neisplate plaća radnicima TIBA, MID-a i TESU-a, na što su se obvezali Odlukom Vlade od 21. ožujka 2013. i Sporazumom o uređenju međusobnih odnosa u postupku provedbe Programa restrukturiranja brodogradilišta između Vlade RH - Ministarstva financija i brodograđevne industrije "3. MAJ" d.d. iz Rijeke. Država kao poslodavac, mora biti primjer dobre prakse u zaštiti radničkih prava, a ne nepoštivanjem zakona biti loš primjer svim poslodavcima kojima daju alibi za iste protuzakonite radnje. Neisplata plaća i neizdavanje potvrda o neisplati plaća jeste kazneno djelo (do 3 godine zatvora) a zakon se na svih mora odnositi jednako i isto sankcionirati.

Radnici u strahu za svoje radno mjesto ne tuže svoje poslodavce kao oštećena stranka, te u ime svih njih 406 koliko ih radi u ova tri poduzeća, to čine Laburisti i na taj im način čestitamo Praznik rada“ zaključio je Damir Ilić priopćenje i svima još jednom čestitao Međunarodni praznik rada.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa