Pogledajte koji su najbolji istarski restorani i konobe!

0
Restoran San Rocco u Brtonigli
Restoran San Rocco u Brtonigli

San Rocco iz Brtonigle najbolji je istarski restoran prema Vodiču Istra Gourmet 2015/2016, u izdanju Turističke zajednice Istarske županije. Vodič je predstavljen 30. travnja u porečkoj Villi Polesini uz podjelu nagrada najviše rangiranim restoranima.

San Rocco je od maksimalnih stotinu bodova dobio 93,5 boda, drugoplasirani restoran Damir & Ornella iz Novigrada je za pola boda slabiji, a treći na listi, Zigante iz Livada ocijenjen je s 92 boda. Slijedeća tri restorana imaju po 91 bod, a to su Milan iz Pule, Čok iz Novigrada i Sv. Nikola iz Poreča.

U kategoriji konoba, najviše ocjena osvojile su: Alla Beccaccia iz Valbandona, Astarea iz Brtonigle, Buščina iz Umaga, Batelina iz Banjola, Stari podrum iz Momjana te Toklarija iz Buzeta.

Metodologija ocjenjivanja bila je ista kao i proteklih godina: ocjenjivali su se hrana, piće, ambijent i usluga, pri čemu je hrana „vrijedila“ 40 posto ocjene, a ostali tri kriterija po 20 posto.  Neocijenjeni su ostavljeni neki od kvalitetnih restorana koji su ili otvoreni samo u ljetnim mjesecima, ili djeluju kao à la carte restorani u sastavu hotela, pa su orijentirani, uglavnom, na svoje, hotelske goste.

Na svečanosti su dodijeljene i diplome Gault Millau, jednog od najprestižnijih austrijskih gourmet vodiča u koji je uvršteno 888 restorana te 505 hotela iz Istre, Kvarnera, Slovenije i Južnog Tirola. Prema njihovom kriteriju ocjenjivanja najvišu je ocjenu, 17 bodova, zaslužio restoran Monte u Rovinju, drugo mjesto sa 16 bodova dijele restorani Damir & Ornela te  Vila Menegheti iz Bala, s 15 bodova ocijenjeni su restorani Marina  i Pepenero iz Novigrada, Zigante iz Livada i Wine Vault iz Rovinja, a s 14 bodova restorani San Rocco iz Brtonigle, Čok iz Novigrada, Morgan iz Bracanije, Stari Kaštel iz Kaštela, Milan iz Pule, Mare e Monti iz Umaga te konobe Buščina iz Umaga, Toklarija iz Sovinjaka, Batelina iz Banjola, La Grisa iz Bala. (Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa