Šarić: Neću prepustiti stranku onima koji su jučer u nju došli, a danas je rastaču

0
Maja Šarić, predsjednica Županijskog odbora SDP-a Istre
Maja Šarić, predsjednica Županijskog odbora SDP-a Istre

Koncem ožujka članovi SDP-a primili su pismo kojeg potpisuju Ferić, Damjanac, Bassanese i dio predsjednika općinskih i gradskih organizacija (Labin, Buje, Umag) te tri zastupnika te stranke iz Istre (Grbin, Damjanac i Vrbat) u kojem predsjednicu istarskog SDP-a Maju Šarić optužuju za uvrede i objede, nesastajanje stranačkih tijela i nezauzimanje javnih stavova o važnim pitanjima u Istri.        

* Šta mislite o pismu koje je ovih dana poslano na adrese svih članova SDP-a IŽ?
-
Ja to pismo nisam dobila na svoju adresu. Mogu samo reći da mi telefon ne prestaje zvoniti. Pojedini članovi su ogorčeni i ljuti, i nije im jasno čemu sve to vodi. Pročitala sam pismo i još jednom se uvjerila da je sve podređeno mome rušenju. Žao mi je novaca utrošenih na slanje pisama, mogli smo taj novac u ovoj krizi donirati (Down sindrom centar Pula, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom, Dom za nezbrinutu djecu…).

* Inicijatori navode da ste u posljednjem medijskom istupu iznijeli grube uvrede i objede istaknutih članova SDP-a u Istri?
-
Možda bih se s tim navodom i mogla složiti pod uvjetom da me pojedinci koji trenutno obnašaju funkcije državnih dužnosnika uvjere da su na ta mjesta došli na temelju rezultata svoga rada (natječajem), a ne postavljanjem. Isto tako bilo bi mi jako drago kada bi me poštovani gradonačelnik mogao uvjeriti da je imao najbolje rezultate na zadnjim predsjedničkim izborima:
- izlaznost 1. krug: IŽ - 45,25%; Umag - 40,25%
- izlaznost 2. krug: IŽ - 55,87%; Umag - 49,16%.
- rezultati 1. krug: IŽ – Josipović 62,05%, G.Kitarović 4,23%; Umag – Josipović 59,57%, G.Kitarović 14,66%
- rezultati 2. krug: IŽ – Josipović 79,47%, G.Kitarović 20,53% ; Umag – Josipović 78,75%, G.Kitarović 21,25%.
Te treće, da me pojedinci, koji usput rečeno služe samo kao glasačka mašinerija, uvjere da nisu zapošljavani posredstvom svojih tutora uz razno-razna obećanja.

Neuspješni pokušaj raspuštanja neposlušne organizacije

* Optužuju vas da se miješate u rad gradskih i općinskih organizacija kršeći Statut?
-
Mislim da bi se inicijatori ovog pisma trebali najprije upoznati sa Statutom, zasukati rukave i početi nešto konstruktivno raditi, a ne svu energiju trošiti u borbi za vodeće funkcije u stranci. Ja sam samo postupala po Zahtjevima koji su dolazili iz organizacija, a bili su u skladu sa normativnim aktima.

* Kako to mislite?
-
Kada se u nekoj od organizacija pojavi problem onda se problem treba rješavati na izvoru, tj. u organizaciji, koju usput, ne čini samo predsjednik nego svi članovi te organizacije. Po njima probleme u općinskim i gradskim organizacijama trebaju rješavati tijela stranke na županijskoj razini, što treba značiti da se rješenja i stavovi nameću organizacijama.

To je neprimjereno i meni neprihvatljivo jer jedino članovi pojedinih organizacija na terenu znaju probleme u njihovoj biti i način na koji se oni mogu riješiti, u tom smislu tijela županijske razine moraju im se staviti na raspolaganje i ne smiju ih uvjetovati i sputavati u njihovom samostalnom radu. Za takvo nešto treba imati volje i izdvojiti vremena, što oni očito nemaju.

U namjeri nametanja svojih rješenja i stavova u skorije su vrijeme išli toliko daleko da su uputili tijelima stranke na državnoj razini prijedlog za raspuštanje jedne takve “neposlušne”organizacije. Rezultat se zna, niti jedna organizacija u Istri u posljednje vrijeme nije raspuštena.

Što se tiče prozivke da kršim Statut, do sada su mi nebrojeno puta u razno-raznim pismenima upućenim tijelima i članovima organizacija na svim razinama, imputirali kršenje Statuta.

Svatko ima pravo na svoje mišljenje glede ove problematike, međutim, za pravno tumačenje i sprovođenje normi Statuta u djelo postoji mjerodavna komisija, te se samo nakon njezina donošenja odluke može u potpunosti konstatirati tko krši pravila ponašanja u SDP-u, a tko koristeći se “Statutom” pokušava realizirati svoje ciljeve.

* Navode da ste prekinuli posljednju sjednicu Županijskog odbora kako bi se izbjeglo sazivanje godišnje konvencije?
-
Sjednicu sam prekinula zbog uvjeta koje sam već navela i iza kojih stojim. Moram međutim dodati da je 26. ožujka bio sazvan nastavak te iste sjednice kako bi se predmetna Odluka o održavanju konvencije donijela. Kako su nastavak sjednice namjerno bojkotirali, prosudite sami TKO, ŠTO I ZAŠTO radi i poduzima mjere s ciljem održavanja ili neodržavanja konvencije.

Nekima su pozicija i osobni interes važniji od jedinstva stranke

* Imate li što poručiti svojim članovima?
-
Budući da su ovih dana primili pismo od nekolicine naših kolegica i kolega, koji se moram priznati, istinski trude prikazati me kao neradnicu i osobu koja svojim ponašanjem nanosi štetu SDP-u, osjećam moralnu obvezu i odgovornost obratiti im se i iskreno podijeliti s njima sve ono što se događa.

Moj jedini grijeh je što sam zahvaljujući njihovim glasovima postala predsjednica  SDP-a Istre. Od prvog dana je počela kampanja protiv mene. Neka se samo sjete naše posljednje konvencije. Oni koji su dobronamjerni članovi znaju da je moj moto i  želja jedinstveni SDP.

Na žalost, nekima je pozicija i osobni interes važniji i pri tome ne biraju ni sredstva ni metode. Mene se optužuje za javno istupanje a to je bio moj posljednji pokušaj da kolege zaustavim u njihovim podzemnim igrama i pritiscima kojima sam svakodnevno izložena, a sve s ciljem da podnesem ostavku. Ali ja ću se boriti, ne za sebe, već za stranku koju su godinama gradili pošteni članovi SDP-a Istre, bez osobnog interesa. Možda neću uspjeti ali neću tako lako prepustiti stranku onima koji su jučer došli u nju a danas je rastaču. Pišu kolege da se stranačka tijela ne sastaju. Zaboravili su napomenuti da su neki od njih bojkotirali i rušili kvorum kako se sastanci ne bi održavali. Toliko o poštenju i želji da budemo jedinstveni u cilju boljitka SDP-a Istre.

Sve se to događa u izbornoj godini i nije mi jasno za čiji interes rade ti naši dušebrižnici. Pozivaju se na solidarnost i pravednost. Ja sve pozivam na drugarstvo i zajedništvo. Ja ne moram biti predsjednica ali moramo ostati jedinstveni.

Opasno smo se podjelili i za to držim odgovornima sve inicijatore potpisane u pismu a posebno predsjednika Pule i saborske zastupnike koji su mogli malo više poraditi u interesu svih građana a posebno Istre. Prvi put imamo tri naša zastupnika, a za Istru su učinili manje od svih zastupnika koji su predstavljali istarski SDP. Da su samo 10% vremena, koje su utrošili na sastanke i smišljanje kako da me maknu, utrošili na rad za opće dobro svih građana Istre bili bi uvjerljiviji a naš socijaldemokratski program, na koji se pozivaju, prepoznatljiv. Ovaj nered koji su napravili u stranci, vjerujte mi, neće biti tako lako riješiti. (Kristian Stepčić Reisman)

Pismo SDP-ovcima

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa