Bassanese sa 700 tisuća kuna gradskog novca 'kupio' mjesto u Upravnom odboru HRS-a

0
Villi Bassanese, gradonačelnik Umaga (desno)
Villi Bassanese, gradonačelnik Umaga (desno)

IDS Umaga izvijestio je javnost o novom skandalu SDP-ovog gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea, koji je javnim proračunskim novcem „kupio“ mjesto u Upravnom odboru Hrvatskog rukometnog saveza, koji je utvrda HDZ-a, poput Hrvatskog nogometnog saveza, što cijelom slučaju daje dodatnu zanimljivost.

Sunita Prodan Benolić i Dario Makovac iz umaškog IDS-a upozorili su javnost i svoje sugrađane na nezakonite radnje, rasipnost i bahatost gradonačelnika Bassanesea, koji proračunskim novcem kupuje naklonost političkih kolega u Istri, ali i funkcije u Hrvatskom rukometnom savezu.

Bassanese - Djed mraz za sebe i Feriću lojalne SDP-ove načelnike u Istri

Tako je Bassanese iz proračuna Grada Umaga sa 50.000 kuna financirao održavanje međunarodnog sajma pršuta u Općini Tinjan, dok je ukinuo isti iznos za financiranje održavanja Međunarodnog sajma ribarstva Crofish, koji se tradicionalno od 2006. godine održava u Umagu.

Zbog nedostatka navedenih financijskih sredstava ta se tradicionalna manifestacija po prvi puta ove godine neće uopće održati.

- Zbog čega izdvajamo tolika sredstva za sajam koji se ne održava u Umagu i kakve veze ima umaški proračun s Općinom Tinjan, te da li je svjestan da će zbog neodržavanja Crofishaa nastati nemjerljiva šteta za promociju Umaga kao turističke destinacije, ali i za naše ribare i naše sugrađane, od gradonačelnika nismo uspjeli dobiti odgovor, pitaju se u IDS-u Umaga i nastavljaju:

"Postavljamo pitanje gradonačelniku da li sljedeće godine možemo očekivati financiranje trke na prstenac u Barbanu ili feštu od srdela u Fažani, pošto su i tamo na vlasti njegovi stranački kolege iz SDP-a, i da li će i za financiranje tih manifestacija ponovno ukinuti financijska sredstva nekim drugim manifestacijama ili udrugama u Umagu? Da li možemo očekivati otvaranje nove proračunske stavke - Manifestacije SDP-a u Istri?"

Mjesto u Upravnom odboru HRS? Cijena prava sitnica, 700 tisuća kuna javnog novca

Bassanese, unatoč velikom protivljenju IDS-ovih vijećnika u Gradskom vijeću, iz godine u godinu smanjuje proračunska sredstva za redovno funkcioniranje svih sportskih  klubova i udruga s područja grada Umaga, dok je u posljednje tri godine Hrvatskom rukometnom savezu, iz proračuna dodijelio čak 700 tisuća kuna (200 tisuća u 2013., 200 tisuća u 2014., te 300 tisuća u 2015. godini)!

- Za ovakvu „naklonost“ Bassanese je na izbornoj skupštini Hrvatskog rukometnog saveza, koja se održala 25. travnja ove godine u Zagrebu, postao član Upravnog odbora HRS-a, iako s rukometom nema nikakvih dodirnih točaka, ističu u IDS-u Umaga.

Sunita Prodan Benolić i Dario Makovac iz umaškog IDS-a
Sunita Prodan Benolić i Dario Makovac iz umaškog IDS-a

Za IDS je stvar je ovdje potpuno jasna:

- Bassanese novcem iz proračuna grada Umaga kupuje naklonost stranačkih kolega u Istri u borbi za čelnu poziciju u istarskom SDP-u, ali i poziciju člana Upravnog odbora u Hrvatskom rukometnom savezu, kako bi si „otvorio neka vrata u Zagrebu“.

Vrijeme je da se pravosudne institucije pozabave Umagom i Bassaneseom

- Takvo ponašanje je protuzakonito, te apsolutno štetno za proračun, grad i naše sugrađane. Da li je ovdje riječ o trgovanju utjecajem, zlouporabi položaja, sukobu interesa ili sve navedeno, pozivamo nadležne institucije da to istraže, istaknuli su IDS-ovci.

IDS ističe, da kao najveća stranka u gradu Umagu, ima odgovornost upozoriti javnost na nezakonite radnje gradonačelnika Bassanesea.

- Državna revizija već treću godinu za redom nije bila u kontroli poslovanja Grada Umaga, pa nije ni čudo da Bassanese novcem proračuna može raditi što god ga je volja, bez nikakvih odgovarajućih sankcija. Od djelatnika gradske uprave dobili smo informacije koje ukazuju na nezakonito poslovanje, trgovanje utjecajem, pogodovanje, nepoštivanje Zakona o javnoj nabavi i zapošljavanje podobnih. Razumljivo je da se djelatnici Grada boje javno progovoriti jer se boje za svoja radna mjesta, stoga su se obratili nama za pomoć.

Grad Umag postao je simbol uhljebljivanja, nezakonitosti i bahatosti gradonačelnika Bassanesea, koja je odavno prešla svaku granicu. Stoga ovim putem pozivamo nadležne institucije da naprave detaljnu reviziju poslovanja Grada, poduzmu potrebne mjere sukladno svojim ovlastima, te da stanu na kraj teroru jednog čovjeka, zaključili su umaški IDS-ovci.

Bassanese - novi lider istarskog SDP-a po želji premijera Milanovića?

U svakom slučaju zanimljivo će biti vidjeti reakciju istarskih  SDP-ovaca na kupovanja utjecaja javnim novcem kod HDZ-a od strane Bassanesea, pogotovo kad znamo da istog Bassanesea Milanovićeva struja na čelu s Ferićem i Adom Damjanac nudi svome članstvu kao novog lidera istarskog SDP-a.

I dok je pomaganje ili „kupnja“ utjecaja kod istarskih načelnika općine iz redova SDP-a, nešto što mu dio članstva neće zamjeriti, kupovanje mjesta u Upravnom odboru HRS-a koji je utvrda HDZ-a, vjerojatno će mu svi zamjeriti. Reklo bi se narodski: Ako je i od Vilija, što je previše, previše je. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa