Akcija Moj kažun – La mia casita: Vodnjan od petka u znaku kažuna

0
Kažuni u vodnjanskom Parku kažuna
Kažuni u vodnjanskom Parku kažuna

Grad Vodnjan će 8. svibnja u 11 sati u Parku kažuna otvoriti ovogodišnju, devetu po redu, akciju “Moj kažun – La mia casita“.  Manifestacija će trajati sve do 23. svibnja, a obilježit će je brojne  aktivnosti i događaji vezani uz promociju i obnovu kulturne baštine istarskih kažuna i suhozida.

Petkom i subotom provodit će se radionice za izradu i obnovu kažuna te suhozida. Radionicama se mogu priključiti svi zainteresirani koji žele naučiti nešto više o kulturno-povijesnom identitetu Grada Vodnjana-Dignano te pridonijeti njegovom očuvanju.

Turistički vlakić, kojim se obilaze lokacije s obnovljenim kažunima i suhozidima, vozit će svake subote od 10 do 17 sati. Prva stanica je Park kažuna, a vožnja traje oko dva sata te posjetitelje vodi sve do Sv. Foške. Osim besplatnim vlakićem, rutu kažuna i suhozida moći će se razgledati i biciklom u sklopu "Bumbarbike marathona" koji će se održati u subotu,  23. svibnja u organizaciji TZ Vodnjan.

Organizator za ovu godinu planira  dovršetak  Parka kažuna, koji je od otvaranja 2013. godine  postao svojevrsna  kruna ove akcije. U njemu posjetitelji mogu pogledati konstrukciju kažuna u četiri koraka: prvi podrazumijeva izgradnju temelja, drugi izgradnju zida do krova, treći izgradnju krova - gromače, dok četvrti predstavlja završetak same konstrukcije, odnosno gotov kažun.

Tijekom posljednjih godina, „Moj kažun – La mia casita“  je poprimila i međunarodni karakter zahvaljujući mnogobrojnim posjetiteljima iz inozemstva te suradnji u dijelu prekograničnog projekta  ˝Revitas˝ (Revitalizacija istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu) sufinanciranog sredstvima Europske unije kroz Program prekogranične suradnje Slovenija–Hrvatska 2007-2013 (IPA - instrument pretpristupne pomoći).

Tako će, zahvaljujući nastavku projekta Revitas, posjetitelji ove godine imati priliku sudjelovati na radionicama u sklopu projekta REVITAS II pod nazivom "Upotreba kamena u tradicijskoj proizvodnji vapna, izrada prirodnih pigmenata i njihova primjena". 

Projekt REVITAS II se temelji na nastavku i nadogradnji aktivnosti projekta REVITAS i u tom smislu nadovezuje se na stare aktivnosti i pokazuje nastavak, no vrlo bitno je da pokazuje i  inovativnost.

Prekogranični opći ciljevi projekta REVITAS II jesu zaustaviti degradaciju zaleđa istre uz zaštitu kulturne baštine i promociju integriranih razvojnih i turističkih proizvoda; oblikovanje prekogranične turističke destinacije; te promocija održivog razvoja turizma u istarskom zaleđu.

Značajan uspjeh Grada Vodnjana je činjenica da se tijekom devet godina održavanja akcije obnovilo oko 70 kažuna. Vrlo važno je naglasiti podizanje svijesti o vrijednosti te posebnosti tih malenih istarskih kamenih kućica - kažuna. Uloženi napori itekako su važni za očuvanje i nastavak izgradnje ovog tradicionalnog blaga jedinstvenog na našem i širem području.

Više o manifestaciji te sve informacije vezane uz program akcije „Moj kažun – La mia casita“ možete pratiti i na Facebook društvenoj mreži (profil: „Moj kažun - La mia casita“).

Rezultati koje se želi postići projektom REVITAS II:

U projektu je razrađena implementacija i nadogradnja modela revitalizacije istarskog zaleđa.  Nastoji se potencirati prekogranična kulturna razmjena i događaji s namjenom povećanja nivoa svijesti stanovnika Istre i ostale zainteresirane javnosti o kulturnim i razvojnim potencijalima istarskog zaleđa. Cilj je ojačati i nastaviti s razvojem uspostavljene zajedničke prekogranične turističke destinacije Istra, stimulirati inovativni pristup upotrebi informacijsko komunikacijskih tehnologija (IKT) što će omogućiti razvoj zaleđa i animaciju turista na multimedijalan način te osigurati planske uvjete za buduću revitalizaciju područja.

Projekt će omogućiti protok turista iz urbanih područja u zaleđe, oživit će razvoj prekogranične destinacije i uz to omogućiti preko najmodernije informacijske tehnologije jednostavan protok informacija o lokalnim specifičnostima unutar cjelokupne destinacije Istra. Sa integriranom turističkom ponudom će se produžiti turistička sezona, a to će se odraziti na prekograničnoj gospodarskoj djelatnosti, u kojoj je turizam vrlo bitan dio.

Partneri projekta: Mestna občina Koper, Občina Izola, Občina Piran, Istarska županija, Grad Vodnjan, Grad Buzet, Turistička zajednica Istarske županije. Sveukupan iznos projekta: 843.058,50 EUR, sufinanciranje 15%. Financije po partnerima: Mestna občina Koper 204.446,66; Občina Izola 49.300; Občina Piran 72.500; Istarska županija 167.270,85; Grad Vodnjan 110.000; Grad Buzet 128.041; TZIŽ 112.500 eura.

Plakat ovogodišnje akcije
Plakat ovogodišnje akcije "Moj kažun - La mia Casita"

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa