Ronioci u Rapcu pronašli dvije tisuće godina star brod

0
Daniel Mohorović i Mateo Miletić
Daniel Mohorović i Mateo Miletić

Daniel Mohorović i Mateo Miletić, ronioci Ronilačkog centra Girandella, pronašli su u rabačkom akvatoriju potonuli antički brod. Otkriće se dogodilo početkom ožujka, ali su s izlaskom u javnost čekali do potvrde stručnjaka.

„Na dubini od šest metara pronašli smo amfore, posuđe i olovno sidro težine 50 do 60 kilograma. Nakon toga smo pronašli i brod koji leži na dubini od šest do 15 metara. Brod je prekriven muljem, naziru mu se samo konture, a dugačak je oko 16 metara. Procjenjuje se da je iz prvog stoljeća, odnosno star oko dvije tisuće godina“, ispričao nam je Mohorović.

Njihova potraga za brodom bila je početak lociranja i mapiranja podvodnih arheoloških lokaliteta, projekta kojeg je pokrenuo Vedran Kos, kustos Narodnog muzeja Labin. U određivanju potencijalnih zona sidrenja, a time i brodoloma pomogle su im mape s rimskim stražarnicama. Može se reći da ih je pratila početnička sreća. 

Predstoji hitno vađenje amfora, posuđa i sidra s obzirom da je nalazište na maloj dubini i time praktički svakome dostupno. Iz istog razloga ostaju u tajnosti njegove koordinate. Nakon vađenja brodskih predmeta, pristupit će se otkopavanju broda. (Tekst i foto: Robi Selan)

Amfora koju je brod prevozio
Amfora koju je brod prevozio
Prečka sidra potonulog broda
Prečka sidra potonulog broda
Amfora koju je brod prevozio
Amfora koju je brod prevozio

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa