Gračišće: U nedjelju jubilarni 20. Zasopimo na organić

0
Aleana Mijandrušić, Laura Širol, Ivan Mijandrušić, Daniele Pernić, Natali Putinja i Ivana Bertetić
Aleana Mijandrušić, Laura Širol, Ivan Mijandrušić, Daniele Pernić, Natali Putinja i Ivana Bertetić

„Zasopimo na organić“, tradicionalni susret svirača usne harmonika na trgu u Gračišću, održat će se u nedjelju, 17. svibnja, najavljeno je na konferenciji za novinare koju je 14. svibnja održao Organizacijski odbor u sastavu: načelnik Općine Gračišće Ivan Mijanadrušić, voditelj susreta Daniele Pernić, Aleana Mijandrušić, Laura Širol, Natali Putinja i Ivana Bertetić. Očekuje se između 120 i 150 izvođača, uglavnom iz  Hrvatske i Slovenije, a program koji počinje u 16 sati vodit će Vladimir Pernić.

S obzirom da  je ovogodišnji „Zaspimo na organić“ jubilarani dvadeseti, Općina Gračišće je tiskala brošuru s novinarskim izvještajima sa svih dosadašnjih susreta, koja će biti uručena svim dosadašnjim izvođačima i obiteljima u međuvremenu preminulih svirača. Klaudio Gržetić iz Zarečja i Branko Malić iz Pule, svirači koji nijednom nisu propustili nastupiti u Gračišću, bit će nagrađeni organićem, odnosno moći će izabrati jednu od tri usne harmonike koje je Općina kupila. To nije, naglasio je načelnik, bilo nimalo lako jer se proizvodnja ovih instrumenta gasi.

Harmonikaši iz slovenskog Mokronoga – Trebelno, koji na u Gračišće dolaze petnaest godina i harmonikaši iz austrijskog Klagenfurta ili Celovca, s kojima je suradnja počela prije tri godine, darovat će „Organiću“ prigodne jubilarne koncerte. Slovenski oktet „Sorarmonika“ pod vodstvom Vladimira Hrovata, vjerojatno najboljeg slovenskog izvođača na usnoj harmonici, svirat će na nedjeljnoj misi u župnoj crkvi Sv. Vida, Modesta i Krešencije, a austrijski kvartet Mundaharmonika će svoj nastupom obilježiti finale susreta na trgu.

Ivan Mijandrušić je ukratko evocirao uspomene na početak „Zasopimo na organić“. „Pokojni Renato Pernić je 1996. godine, a i godinama prije toga, obilazio unutrašnjost Istre tražeći  mjesta za okupljanje izvođača na starim instrumentima. Tako su se u Roču smjestile trieštine, u Žminju harmonike, a u Gračišću je svoj dom našao organić i u njemu boravi već dvadeset godina, što nije malo ako znamo da je priredba iz godine u godinu sve bolja“, kazao je on.

Mijandrušić i Daniele Pernić su pripremajući ovogodišnji susret došli na ideju da pokušaju oboriti rekord iz Guinessove knjige rekorda prema kojemu je najviše usnih harmonika koje zajedno sviraju, njih  1760, zabilježeno u Washingtonu, ali bilo je premalo vremena za kvalitetnu pripremu. Zato su si odredili rok od pet godina da za 25. obljetnicu  „Zasopimo na organić“ 2020. godine organiziraju dolazak tolikog broja svirača da na trgu u Gračišću zajedno zasvira više usnih harmonika nego igdje do tada na svijetu. (Tekst i foto: Robi Selan)

Brošura, organići za jubilarce i plakat priredbe
Brošura, organići za jubilarce i plakat priredbe

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa