Ferić, RTL i Ipress u medijskoj lutriji

0
Danijel Ferić, predsjednik Uprave Hrvatske lutrije na dodjeli prvog hrvatskog Eurojackpota (foto: Jutarnji list)
Danijel Ferić, predsjednik Uprave Hrvatske lutrije na dodjeli prvog hrvatskog Eurojackpota (foto: Jutarnji list)

Igre na sreću počele su u Hrvatskoj sve više ličiti na medijsko-političke igre bez granica. Portal Ipress.hr, u vlasništvu tvrtke Istra Internet bivše urednice Glasa Istre Tatjane Uvodić Iveša i šefice tehnike Zorke Jelenić, obavijestio je javnost o "poslovno-tehničkoj suradnji" s TV kanalom RTL. Inače, onim istim kanalom na koji su svojedobno prešli prijenosi igara na sreću u organizaciji Hrvatske lutrije, kojoj je na čelu pulski SDP-ovac Danijel Ferić, nesklon suradnji s IDS-om. S obzirom da u tom smjeru ide i uređivačka politika Ipressa, povezivanje ne bi trebalo mnogo čuditi da nema nekih okolnosti koje ipak nisu do kraja jasne, naročito držimo li transparentnost osnovnim preduvjetom kvalitetne medijske scene. 

Naime, teško je oteti se dojmu da bi akteri tog posla bili sretniji da je cijela stvar ostala neprimijećena. Informacija o poslovnoj suradnji pojavila se na portalu Ipress.hr tek nakon što im je naš portal poslao upit zašto se određene stranice Ipressa već neko vrijeme pojavljuju pod domenom rtl.hr. Ukoliko je doista cilj promocija i marketinška suradnja, kako su naveli u priopćenju, očekivao bi se znatno brži i jasniji nastup prema javnosti i potencijalnim oglašivačima. Dodajmo i da nam iz samog RTL-a uopće nisu odgovorili na pitanja o odnosu s Ipressom, upućena njihovoj PR službi, a na njihovoj stranici nema ni riječi o Ipressu. Mogli bismo zaključiti da ni RTL-u nije pretjerano važno govoriti o novim istarskim partnerima.

Na web stranici RTL-a nema ni riječi o Ipressu
Na web stranici RTL-a nema ni riječi o Ipressu

Kao drugi razlog suradnje Ipress navodi tehničku podršku i međusobnu razmjenu sadržaja s RTL-om. Domena Ipress.hr registrirana je na tvrtku Istra Internet, a pribavljena je preko tvrtke Orbis Nenada Hranića. Registracija joj istječe sredinom studenog. Rtl.hr registriran je pak do ožujka 2016. na tvrtku RTL Hrvatska, i to preko Katarine Šurine iz VipNeta. Što je falilo staroj domeni Ipress.hr, odnosno zašto se tekstovi nisu i dalje mogli pojavljivati na toj domeni, autoru ovog teksta nije previše jasno. Na koncu, ostaje dojam da je u osnovi suradnje RTL-a i Ipressa stvaranje pravne, odnosno papirnate podloge za nešto drugo, o čemu se ni jednima ni drugima ne da previše govoriti. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa