Počela obnova cjevovoda ključnog za stabilnu vodoopskrbu Pule

0
Službeno otvaranje prve etape radova na rekonstrukciji transportnog cjevovoda Prnjani – Monte Šerpo u Prnjanima nedaleko od Barbana
Službeno otvaranje prve etape radova na rekonstrukciji transportnog cjevovoda Prnjani – Monte Šerpo u Prnjanima nedaleko od Barbana

Povodom službenog otvaranja prve etape radova na rekonstrukciji transportnog cjevovoda Prnjani – Monte Šerpo u Prnjanima nedaleko od Barbana 20. svibnja održala konferencija za medije. Otvaranju radova prisustvovali su generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić, direktor Vodovoda Pula Dean Starčić, načelnik Općine Barban Denis Kontošić te ostali partneri projekta.

„U današnje vrijeme biti bez vode na nekoliko sati predstavlja značajan problem za naše građane, ali i gospodarstvenike i turističke djelatnike. Krenuli smo u ovu rekonstrukciju upravo kako se u budućnosti to ne bi događalo te kako bismo osigurali stabilnu vodoopskrbu za ovaj kraj“, kazao je Miletić. „Drago mi je što imamo izuzetno dobru suradnju s Hrvatskim vodama te mislim da smo u posljednjih nekoliko godina napravili značajne iskorake kad govorimo o vodoopskrbi i o odvodnji oborinskih voda te se stoga želim zahvaliti Hrvatskim vodama na tome što su prepoznale potrebe Istre i Puljštine“, naglasio je Miletić.

„Ovaj projekt sufinanciramo s 90% iznosa, dok preostalih 10% otpada na lokalnu samoupravu“, kazao je  generalni direktor Hrvatskih voda naglasivši kako je postojeći cjevovod bio u funkciji više od 50 godina te da je došlo vrijeme za rekonstrukciju. „Radovi će se odvijati u četiri faze i krenuli smo s prvom. Danas prisustvujemo otvaranju radova za dionicu dužine 4,9 kilometara u vrijednosti od 17,3 milijuna kuna, a realizacija se očekuje do lipnja 2016., dokad planiramo rekonstruirati svih 26 kilometara“, zaključio je Plišić. 

Istarski župan Valter Flego kazao je kako je svako ulaganje u infrastrukturu više nego dobrodošlo budući da je upravo infrastruktura preduvjet budućeg rasta i razvoja pojedinog kraja. „Ovakva investicija, osim sigurnosti u vodoopskrbi, pridonijet će i uštedama kroz redukciju gubitka vode“, naglasio je Flego.

„Rekonstrukcija ovog cjevovoda od posebnog je značaja za Pulu, ali i okolne općine budući da se radi o najvažnijem transportnom cjevovodu koji dovodi vodu iz izvorišta Rakonek te prolazi područjima koja nemaju alternativni pravac u slučaju puknuća. Rekonstrukcija ovog cjevovoda ključna je za stabilnost i sigurnost vodoopskrbe“, kazao je direktor Vodovoda Pula.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa