Ankete za Istru i Rijeku: Lijevi centar uvjerljiv, IDS faktor koji čini razliku

0
Najjače karte u ovoj partiji imaju Boris Miletić i IDS, jer oni bez SDP-a mogu
Najjače karte u ovoj partiji imaju Boris Miletić i IDS, jer oni bez SDP-a mogu

U zadnjih tjedan dana doznali smo rezultate dviju anketa za VIII. izbornu jedinicu, jednu od strane IDS-a, a drugu od N1 televizije. Obje ankete pokazuju da je lijevi centar u vodstvu, samo je velika razlika u kolikom vodstvu.

Iz ankete koju je provela agencija 2X1 komunikacije na uzorku 1444 ispitanika otkriveno je da bi Kukuriku koalicija u sadašnjem sastavu dobila 9, HDZ i njegova koalicija 3, a Živi zid i Damir Kajin po jedan mandat.

U istoj anketi najjača stranka je SDP saa 31,02%, a slijede HDZ sa 16,48% i IDS sa 16,07% potpore. Živi zid ima 6,02% a Istarski demokrati 5,61%.

IDS i samostalno osvaja tri mandata u Saboru

Prema rezultatima ankete koju je proveo IDS, a objavio Novi list, Kukuriku koalicija ostvaruje 33,8%, ili 6-7 mandata, dok IDS samostalno osvaja tri mandata, a Kajin ne prelazi izborni prag.

Iz anketa je vidljivo da je IDS svojevrsni X faktor VIII. izborne jedinice, budući da je po snazi treća stranka koja i sama osvaja tri mandata što im je i cilj. SDP bez IDS-a u našoj izbornoj jedinici osvaja 3-4 mandata manje (zbog D'Hondtovog sustava zbrajanja glasova), što automatski ruši bilo kakve izglede da se ovdje anuliraju razlike iz izbornih jedinica u kojima dominira HDZ.

Kad se zna da je potpredsjednik SDP-a i primorsko goranski župan  Zlatko Komadina javno poručio da neće na listu jer ga vrh stranke ignorira, onda je jasno da je Milanović u velikim problemima upravo tamo gdje ljevica nominalno najjača, u Istri i Primorju.

Svjesni su ove pozicije i u vrhu IDS-a. Kako navodi Novi list, neimenovani visoki izvor potvrdio je da su otvorene sve opcije, i samostalni izlazak i koalicija s strankama lijevog centra.

- Kao i na svim prošlim izborima, odluku o načinu izlaska na izbore, sukladno Statutu naše stranke, donijet će Savjet IDS-a. Sve su nam opcije otvorene jer i sami možemo osvojiti tri mandata. Što se tiče odnosa u SDP-u, ne želim komentirati druge stranke. Međutim, neobično je da nas SDP zove na suradnju, a u Istri dovode na vlast struju koja nije sklona suradnji .

IDS je 'X' faktor VIII. Izborne jedinice

Svima koji prate politiku, jasno je da je SDP bez Komadine i IDS-a u VIII. izbornoj jedinici sveden na razinu HDZ-a, a da bi koalicija IDS-a sa lokalnim strankama (PGS, Lista za Rijeku) i eventualno Josipovićevom strankom, vodila borbu za pobjednika ove izborne jedinice.

Ne smije se zaboraviti ni IDS-ovu bazu, koja nije oprostila SDP-u kandidiranje Kajina prije godinu dana, te radi pritisak na vrh stranke da se ne ide u lijevu koaliciju, već samostalno ili u sklopu neke regionalne koalicije. Sve u svemu, jako puno kombinacija, a najjače karte u ovoj partiji imaju Boris Miletić i IDS, jer oni bez SDP-a mogu, a SDP se bez IDS-a može  pozdraviti u borbi za novi mandat upravljanja državom. (Eleonora Vlačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa