Georg List lagao na pazinskom sudu

0
Georg List (foto: Nenad Čakić)
Georg List (foto: Nenad Čakić)

Njemački poduzetnik Georg List, koji je mjesecima punio stranice nacionalnih medija s raznim insinuacijama i teškim optužbama na račun lokalne samouprave, konačno je dobio priliku iznijeti svoje tvrdnje na Općinskom sudu. Konačnim rješenjem Općinskog suda u Puli – stalna služba u Pazinu, utvrđeno je da je List u više navrata lagao na sudu.

Naime, u sporu tvrtke u vlasništvu Georga Lista Polo Arena Montona d.o.o. protiv Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), sudac je utvrdio da su brojni iskazi Georga Lista neistiniti te je na temelju prikupljenih dokaza tijekom višemjesečnog sudskog spora, donio rješenje s kojim se utvrđuje da tužbeni zahtjevi društva Polo Arena Montona d. o. o. nisu osnovani.

List protuzakonito pokušao doći u posjed na parcelama

Sud je utvrdio da je društvo u vlasništvu Georga Lista smetalo u posjedu AZRRI-jevih nekretnina na način da je protuzakonito postavilo natpis „privatan posjed“, lanac i 14 drvenih stupova i time društvu AZRRI onemogućilo pristup svom posjedu.

Također, rješenjem suda utvrđeno je da je društvo u vlasništvu Georga Lista protuzakonito oduzelo posjed više nekretnina u vlasništvu AZRRI-ja. Nalaže se društvu Polo Arena Montona da uspostavi prijašnje posjedovno stanje u roku od osam dana te mu se zabranjuje svako takvo ili slično smetanje posjeda društva AZRRI Agencija za ruralni razvoj Istre d. o. o. ubuduće. Društvo Georga Lista mora i nadoknaditi društvu AZRRI troškove postupka isplatom 6.557,53 kuna sa zateznim kamatama.

Sud je ustvrdio kako je List u više navrata govorio neistine

No, više od sadržaja same presude, parnički spor između Georga Lista i AZRRI-ja od posebnog je značaja zbog političke dimenzije cijelog slučaja. Podsjetimo, Georg List je kontroverzan njemački investitor koji je vodio pravi medijski rat protiv predstavnika lokalne vlasti u Istri. Optužio ih je da su od njega tražili mito te je na svim načinima, iako za sada nema konkretnih dokaza, pokušavao uvjeriti javnost da govori istinu. Općinski sud je međutim nedvojbeno utvrdio da je List u više navrata davao na sudu neistinite izjave.

Davanje lažnih iskaza službenoj pravosudnoj instituciji poput Općinskog suda u Puli, koje je samo po sebi kazneno djelo, postavlja pitanje vjerodostojnosti izjava ovog poduzetnika, koji je medijima govorio o Istri kao mafijaškoj regiji.

Trebaju li nam ovakvi investitori?

Činjenica je da, zbog izuzetno teške gospodarske situacije u kojoj se Hrvatska nalazi, naša zemlja vapi za investicijama, kao što je činjenica da će javnost povjerovati svim optužbama o korupciji. Međutim, ovaj konkretan slučaj govori da nisu svi investitori dobronamjerni te da ima i onih koji se nadaju da će preko noći i medijskim pritiscima steći veliko bogatstvo.

Presuda u korist AZRRI-ja pokazala je da je ova županijska agencija znala zaštititi interese oko svog zemljišta te da Istra nije, ma koliko god je netko potrudio tako predstavljati, divlji Zapad, gdje je dovoljno postaviti natpis „privatan posjed“ i angažirati zaštitare kako bi se ušlo u posjed vrijednog zemljišta. (Nenad Čakić)

Faksmil prve i zadnje stranice presude pazinskog suda
Faksmil prve i zadnje stranice presude pazinskog suda

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa