Bivši predsjednici omladine sastavljaju Zbornik Marša na Učku

0
Porečani na maršu
Porečani na maršu

Tko se sjeća Marša na Učku u organizaciji Saveza socijalističke omladine? Svi koji imaju neke dokumente, ili samo žele podijeliti sjećanja, pozvani su da sudjeluju u izradi zbornika ove tradicije koja je trajala od 1955. do 1989. godine.  Organizator je Regionalni odbor za organizaciju susreta bivših omladinskih aktivista Istre, Rijeke, Hrvatskog primorja, otoka i Gorskog kotara. Poduži naslov, ali samo formalan.

„Nismo nikakvo službeno tijelo, nismo udruga, sve radimo kao prijatelji“, kazao Milorad Mikač iz Pule, jedan od njegovih članova, s kojim smo zajedno s Darijom Kirišćem iz Nedešćine razgovarali o toj inicijativi.

„Jedan o prvih organizatora marša bio je Labinjan Josip Hrvatin, koji danas živi u Zagrebu. Vrijeme čini svoje i zato smo odlučili prikupiti svu dostupnu dokumentaciju. Ove godine smo na Učki postavili i ploču u spomen održavanja marševa“, kazao nam je Kiršić.

U vrijeme bivše države Marš na Učku bio je jedan od popularnijih događaja među mladima na području bivše Zajednice općina Rijeka, koju su činile sadašnja Istarska i Primorsko-goranska županija te gradovi Ogulin i Senj. Organiziran je tako da bi se 1. travnja svi sudionici okupili na odmorištu Poklon na Učki, gdje je na taj dan 1944. godine formirana Prva Istarska brigada „Vladimir Gortan“ i održana Prva oblasna konferencija USOH-a za Istru. Ti događaji iz Narodooslobodilačke borbe bili su samo povod, važno je bilo druženje i svladavanje planinarskog izazova, koji je za npr. Labinjane, Porečane i Rovinjce iznosio 60-ak kilometara, a za Puljane stotinjak.

Milorad Mikač i Dario Kiršić
Milorad Mikač i Dario Kiršić

Nakon demokratskih promjena Marš se prestao održavati, ali tradiciju su 2005. godine obnovili omladinski aktivisti, „predsjednici omladine“, kako ih se svojedobno nazivalo. Mikač je, na primjer, bio predsjednik Općinske konferencije SSOH Pula od 1981. do 1982. godine, a potom i predsjednik na razini Zajednice općina od 1982. do 1983. godine; Kiršić je predsjedao labinskom Općinskom organizacijom od 1982. do 1985. godine, a potom je do 1986. godine bio predsjednik republičkog SSOH-a. Osamdesetak njih se svake godine okupi na Učki, a nakon toga odlaze u grad koji je te godine domaćin njihovog druženja. Ove je godine je to bila Pula, sljedeće će biti Krk; Labin je bio domaćin 2011. godine. 

„U pravilu, nakon prijema kod gradonačelnika razgledamo kulturno-povijesne znamenitosti tog grada, a potom odlazimo u ugostiteljski objekt koji odražava gastro-enološke karakteristike toga kraja. Želimo da naše druženje doprinese promociji kulture i turizma nekog kraja“, kaže Mikač.

Zbornik Marša planiraju sačiniti u suradnji s Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli jer žele stručnu obradu teme.

„Stupili smo u kontakt s dva profesora – znastvenika na tamošnjem Centru za istraživanja povijesti socijalizma. Potrebno je da ta tema uđe u nastavni program, nakon toga će terensko istraživanje obaviti doktoranti koji će o tome objaviti svoje disertacije“, objašnjava Kiršić.

Rok za realizaciju projekta nisu si zadali jer, ističe Mikač, rok znači obvezu, za izvršavanje obveze je potreban novac, a oni nisu u situaciji da ga traže od institucija. Kad bude - bit će, što bi se reklo, a suradnici diljem bivše Zajednice općina već traže dokumente. Dvije fotografije ustupila nam je Divna Knežević, sudionica marša 1980. godine. Jedan od mogućih izvora je fotoalbum Marša objavljen na Facebook profilu Porečani, s kojega smo posudili fotografije za ilustraciju. (Robi Selan)  

Labinjani na Učki 1980. godine
Labinjani na Učki 1980. godine
Mladen Tatalović Čočo i Milorad Knežević Mijo
Mladen Tatalović Čočo i Milorad Knežević Mijo

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa