Josip Siljan: Dokazao sam da se na istočnoj obali Istre mogu praviti kvalitetna vina

0
Josip Siljan
Josip Siljan

Chardonnay Lorene i Renata Dušatija iz Ravni u općini Raša najbolje je ocjenjeno vino Smotre vina na Skitači održane 21. lipnja u organizaciji Turističke zajednice Općine Raša, ali „moralnim“ pobjednikom manifestacije može se smatrati Josip Siljan iz Šegotići u općini Marčana koji je osvojio zlatnu medalju najbolje crno vino, teran barrique iz 2011. godine te k tome dvije zlatne za dvije malvazije,  srebrnu za teran i brončanu za bijeli muškat, pa je na taj način najtrofejniji vinar smotre. Štoviše, on je najupješniji izlagač u deset godina njenog održavanja jer je skupio ukupno 16 zlatnih, 18 srebrnih i šest bronačanih medalja.

Njegova su vina ostvarila ideju s kojom je pokrenuto održavanja smotre, a to je da se na istočnoj istarskoj obali, od Kastva do Pule, mogu napraviti kvalitetna vina kao i na zapadnoj obali poluotoka, koja vinogradaski i vinarski kudikamo razvijenija.

Lorena Dušati
Lorena Dušati

„Imamo oko devet tisuća i osamsto loza, od čega pet tisuća u Šegotićima, uglavnom teran i merlot i odnedavno žuti muškat, a četiri i pol tisuće loza malvazije i bijelog muškata imamo u zakupu u Brtonigli.  Znači, teran je iz naše zemlje, koja je škrta, tu se može zasaditi do pola hektara i zato je razvoj u smjeru kvalitete, a ne količine pravi put za nas vinare iz istočne Istre“, kaže on.

Obitelj Dušati pravi je primjer malih istočnoistarskih proizvođača, kojim se želi dati poticaj.

„Posrećilo nam se. Kupimo grožđe na Bujštinji i napravimo do tisuću litara za svoje potrebe“ kazala nam je Lorena Dušati.

Najbolji vinar iz dijela istočne obale koji pripada Primorsko – goranskoj županiji je Nikola Franković iz Medveje u općini Lovran, kojemu je pripala zlatna medalja za merlot.

„Diplomirani sam enolog, vinograde imamo iznad plaže u Medveji gdje je idealna mikrokolima.  Većim dijelom je to malvazija, u zadnjih pet – šest godina posadili smo merlot te nešto malo terana, borgogne i caberneta za cuvee“, ispričao nam je.

Franković je inače bivši vaterpolski reprezentativac koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine.

Na smotri je sudjelovalo je 26 vinara sa 22 bijela i 18 crnih vina, a Komisiju za organoleptička svojstva činili su enolozi Goran Baćac, Toni Batel i Sergio Bile.  Smotra vina imala je popratni kulturno-zabavni sadržaj u kojemu su nastupili članovi RKUD-a „Rudar“ Raša Đino Bucić, Moris Šumberac i Lari Višković te  pjesnikinje Ivanka Arefijev, Sanja Mikelaci i Snježana Senjan. U večernjim satima je publiku zabavljao Reply Band.  (Tekst i foto: Robi Selan)

Nikola Franković
Nikola Franković
Svi nagrađeni vinari na Smotri vina na Skitači
Svi nagrađeni vinari na Smotri vina na Skitači
Degustacija bijelih vina na Skitači
Degustacija bijelih vina na Skitači
Degustacija crnih vina na Skitači
Degustacija crnih vina na Skitači

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa