Ravnatelj umaške škole dao prebojati umjetničko djelo jer prikazuje tri prsta

0
Zid umaške škole prije i poslije "intervencije"
Zid umaške škole prije i poslije "intervencije"

S osnovne škole 'Marija i Lina' u Umagu u petak je uklonjen mural hrvatskog akademskog slikara Mirona Milića jer je ravnatelj zaključio kako se na njemu nalaze 'tri prsta' te kako je to provokacija. Mural je nastao za vrijeme glazbeno-umjetničkog festivala nezavisne umjetnosti Indirekt koji je održan prošlog vikenda u Umagu, a prikazuje ruku koja nabraja pojmove kojih bi se djeca trebala držati kako bi spasili naš planet: Reuse, Reduce, Recycle, Reinvent.

Iz kulturno umjetničke udruge 'Manufaktura snova' koja je bila organizator festivala komentirali su kako je ravnateljeva odluka 'sumrak kulture'.

- Pretpostavljam da Vama, kao i svakom normalnom čovjeku, ovaj mural ne predstavlja nikakvu provokaciju, već usađuje osnovne vrijednosti koje bi ekološka škola, kakva ova jeste, trebala usaditi djeci - kazali su organizatori za Jutarnji. Incident je odlučio prokomentirati i sam umjetnik.

- Organizatori Indirekt festivala su mi upravo poslali fotografiju murala u Umagu kojeg su pod utjecajem histeričnog, paranoidnog, polupismenog i mrziteljskog teksta objavljenog na jednom portalu danas prebojali. Velika pobjeda desnice, ravnatelja OŠ 'Marija i Lina' u Umagu koji je potpuno nasjeo na tekst i uklonio mural bez da nas je i saslušao i starih dobrih glasova u glavi. Hvala novim prijateljima s Indirekta na svemu, žao mi je da nije mogao duže ostati, ali radit ćemo opet, nadam se. Sljedeći zid molim - napisao je Miron Milić na svom Facebook portalu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa