U Draguću otvorena Kuća fresaka

0
Na otvorenju Kuće fresaka u Draguću
Na otvorenju Kuće fresaka u Draguću

U Draguću je 26. lipnja svečano otvorena Kuća fresaka. Svečanosti su prisustvovali  istarski župan Valter Flego, ministra kulture Berislav Šipuš, zamjenik ministra turizma Daglas Koraca, izaslanik pročelnika za proračun i lokalnu upravu Regije Veneto Teobald Rossi, kancelar Porečke i Pulske biskupije Sergio Jelenić te savjetnica gradonačelnika Grada Kopra Jana Tolja - vodeći partner projekta Revitas II, voditelj projektne aktivnosti Istarske županije Vladimir Torbice te načelnika Općine Cerovlje Emil Daus. 

Primjer povezivanja kulture i turizma

Istarski župan Valter Flego istaknuo značaj projekta i Kuće fresaka za Istru koja, kao jedinstveni teritorij i turistička destinacija, sa hrvatskim i slovenskim dijelom obuhvaća oko 140 crkava sa freskama.

„Opredjeljenje Istarske županije je podjednaka razvijenost istarskog priobalja i unutrašnjosti na kojoj treba graditi turistički proizvod jer turizam poznaje samo destinaciju Istru“, izjavio je župan Flego.

„Kuća fresaka primjer je kako oživjeti mala mjesta i kako povezati kulturu i turizam, čime je Istra pokazala da prepoznaje bogatstvo, a to je budućnost naše zemlje i naše djece. Istarska županija zajedno sa svojim partnerima  i projektom Revitas II pokazala je da imamo originalne ideje, ali i svijest da nešto treba učiniti u ovakvim mjestima u kojima život nestaje, reako je ministar Šipuš.

Daglas Koraca je istaknuo doprinos Kuće fresaka razvoju destinacije koja će obogatiti turističku ponudu te izdvojio Draguć kao primjer lokalne samouprave koja svoju bogatu kulturnu baštinu i tradiciju ističe i valorizira. Razvijanjem dodatne ponude i jačanjem konkurentnosti kulturnog turizma stvara se jedan od temelja budućeg razvoja hrvatskog turizma.

Izaslanik pročelnika za proračun i lokalnu samoupravu Regije Veneto Teobaldo Rossi uputio je pozdrave prisutnima i pročitao pismo pročelnika u kojem ističe jedinstveno naslijeđe istarske kulture koja se očituje u freskama od međunarodnog značaja, a na kojima se može iščitati duga i raznolika povijest Istre. Ujedno je poručio kako će podržati i druge inicijative koje doprinose razvoju kulture u Istri. Teobaldo Rossi je sudjelovao u samom projektu  te je i emotivno vezan za Kuću fresaka, obzirom da je njegova majka polazila školu u istoj zgradi.

Dobrobit za cijelu Istru

Kancelar Porečke i Pulske biskupije Sergije Jelenić izjavio je da je projekt od dobrobiti za cijelu Istru. Freske se čuvaju već stoljećima i uvijek izazivaju divljenje i poštovanje jer su nastale zahvaljujući duhu koji čovjeka čini boljim, vrednijim i časnijim.

„Na tom tragu treba nastaviti, po plemenitosti, dobroti i ljubavi, jer ljubav i stvara ovakva djela“, zaključio je Jelenić.

Savjetnica koparskog gradonačelnika Jana Tolja dodala je da Kopar posjećuju brojni turisti, ali oni se ne zadržavaju samo u gradu već pohode i njegovo zaleđe, a zahvaljujući ovom projektu bolje će upoznati i bogatu baštinu drugih krajeva Istre.

Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu i voditelj projektne aktivnosti, zahvalio je svima koji su do sada radili na očuvanju i promociji istarskih freska, a posebno prof. dr. Ivanu Matejčiću. Sandra Ilić, koordinatorica projektne aktivnosti za Istarsku županiju istaknula je ciljeve i aktivnosti u projektu Revitas II.

Djeca iz vrtića oslikala „fresku“

Da u Općini Cerovlje nemaju problema s natalitetom dokazala su i brojna vrtićka djeca iz Novaka koja su izvela ples i recital, a zajedničkim oslikavanjem „freske“ Kuća fresaka proglašena je otvorenom, nakon čega je druženje nastavljeno na trgu.

U prizemlju kuće nalazi se info-punkt, na prvom katu kongresna dvorana, a na drugom prostor za stanovanje i rad istraživača, znanstvenika ili umjetnika koji će boraviti i raditi u Kući fresaka. Obnovu Kuće fresaka sufinanciralo je Ministarstvo turizma, Regija Veneto, Ministarstvo kulture i Istarska županija, a opremljena je sredstvima iz projekta Revitas II.

Nakon međunarodne likovne kolonije i radionica na temu fresko slikarstva, čiji su radovi izloženi u Kući fresaka, slijedi međunarodni znanstveno-stručni skup iz područja zidnog slikarstva na temu "Suvremena iskustva u restauriranju zidnih slika“  u organizaciji Hrvatskog restauratorskog zavoda, koji će se održati od 8. do 10. srpnja

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa