I djevojčica iz Pule na svjetskim igrama djece izliječenih od malignih bolesti

0
Ekipa iz Hrvatske s Igorom Pokazom, hrvatskim veleposlanikom u Rusiji
Ekipa iz Hrvatske s Igorom Pokazom, hrvatskim veleposlanikom u Rusiji

U Moskvi su se od 25. do 29. lipnja 2015. održale 6. Svjetske igre „Djeca pobjednici“ koje su okupile preko 400 djece iz 15 zemalja. Različitih jezika i u dobi od 7 do 17 godina, okupljenoj djeci jedno je bilo zajedničko: svatko od njih prošao je snažnu bitku i pobijedio malignu bolest.

Ove godine boje Hrvatske branilo je osmero djece - Marko, Luka, Leon, Ivana, Vinko, Maja, Bruno i mala Dea Celega iz Pule, koja ja sa svojom obitelji prošla tu borbu i našla se među ekipom iz udruge koja ih je pratila na liječenju. Bili su u ekipi pobjednika nad tom bolešću. Malu Deu u Moskvu jue pratila mama Karin Bolković.

Dea Celega i mamom Karin
Dea Celega i mamom Karin

Djeca koja su završila liječenje od maligne bolesti sudjelovali su u natjecateljskim igrama poput šaha, stolnog tenisa, plivanja, streljaštva, malog nogometa i trčanja i pokazala cijelom svijetu da nema ništa što im nije dosežno i da će uvijek biti pobjednici!

Cilj Svjetskih igara "Djeca pobjednici" je usmjeriti pozornost na probleme dječje onkologije, dati nadu da je maligna bolest izlječiva i ujedno omogućiti djeci jačanje samopouzdanja i unutarnje snage te tako doprinijeti boljoj kvaliteti života nakon liječenja, ali i osnažiti djecu koja su u procesu borbe s bolešću. Naime, Krijesnica je udruga koja se bavi pružanjem pomoći djeci i obiteljima suočenim s teškom situacijom kako bi se izbjegle dodatne poteškoće vezane uz liječenje, često psihičke, ali i materijalne prirode. Poznato je da djeca koja ozdrave, prolaze kroz velike patnje, vrlo zahtjevno liječenje, odvojenost od roditelja i obitelji koji često dolaze na rub svoji snaga.

Tim djece i roditelja iz Hrvatske sudjelovao je na Svjetskim igrama pod sloganom „Malo svjetlo nade“ uz pomoć suorganizatora udruge Krijesnica te uz neizostavnu financijsku pomoć Ministarstva zdravlja i zaposlenika Veleposlanstva RH u Moskvi. Pobjednici su se vratili s 2 zlatne i 3 brončane medalje, a svečani doček upriličen je u zračnoj luci Pleso te je održan prijem u Ministarstvu zdravlja. (Ivan Ban)

Dea Celega
Dea Celega
Povratak u Hrvatsku
Povratak u Hrvatsku
Doček na aerodromu Pleso
Doček na aerodromu Pleso
Na natjecanju u Moskvi
Na natjecanju u Moskvi

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa