Valter Flego posjetio Kršan i podržao Runkove projekte

0
Valter Flego i Valdi Runko
Valter Flego i Valdi Runko

Istarski župan Valter Flego posjetio je 30. lipnja Općinu Kršan i održao radni sastanak s načelnikom Općine Valdijem Runkom koji ga je upoznao s tekućim i budućim projektima te investicijama.

Tom je prilikom načelnik Runko istaknuo kako su dugoročni razvojni planovi Općine usmjereni na stvaranje turističkih i gospodarskih zona, hotela i stanogradnje kao potencijalne izvore novih investicija, a koje bi trebale omogućiti nove izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Kršan, te dodao kako je upravo na taj način pretprošle godine omogućena izgradnja dvadesetak luksuznih vila za odmor koje su popunjene tijekom čitave godine.

Kao jedan od prioriteta, u Općini Kršan su istaknuli obnovu dionica državne prometnice od skretanja za Kršan do raskrižja u Vozilićima, te županijske od Kršana do Nedešćine, čemu predstoji potpisivanje Sporazuma o zajedničkom ulaganju u cestovnu infrastrukturu sa Županijskom upravom za ceste. Za ovu godinu predviđena je izrada projektne dokumentacije za cestu Kršan - Nedešćina te izgradnja sustava odvodnje oborinskih voda na cesti Vozilići - Kožljak.

Istarski župan je izrazio i potporu projektu izgradnje dječjeg vrtića i jaslica u naselju Kršan, složivši se kako je bitan za podizanje kvalitete života na tome području. Pohvalio je i namjeru Općine da se projekt, ukupne vrijednosti oko 3,5 milijuna kuna, prijavi na natječaje EU fondova u čemu je obećao pomoć i podršku Županije.

„Upravo zbog ovakvih i sličnih projekata pokrenuo sam Fond za ravnomjeran razvoj Istre, kako bi sve naše općine i gradovi mogli konkurirati za inicijalna sredstva“, izjavio je župan Flego.

Valerio Drandić, Valdi Runko, Josip Zidarić i Valter Flego
Valerio Drandić, Valdi Runko, Josip Zidarić i Valter Flego

Kapitalni projekt koji je predstavljen tijekom sastanka svakako je izgradnja infrastrukture Radne zone Kršan - istok koja je trenutno u vlasništvu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

„Izgradnja kvalitetne infrastrukture doprinijet će povećanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva i zaposlenosti na ovom području što je u skladu i sa Strategijom razvoja naše Županije“, naglasio je župan Flego.

Jedan od glavnih projekata je i obnova Kaštela Kršan na kojoj se intenzivno radi već nekoliko godina te je Općina u sanaciju ovog vrijednog zdanja dosad uložila gotovo 3 milijuna kuna kako bi spriječila njegovo urušavanje, kazao je načelnik Runko, a sada predstoji obnova kule i sanacija krovišta za koje se sredstva namjeravaju povući iz EU fondova. Župan Flego je istaknuo nužnost kompletiranja projektne dokumentacije kako bi Kaštel mogao biti stavljen u funkciju čime se stvaraju odlične pretpostavke za dodatni razvoj ruralnog turizma u Općini.

Na samom kraju sastanka, istarski je župan posebno izrazio zadovoljstvo s projektom izgradnje obale za privez čamaca u Plomin luci te izgradnje šetnice na desnoj obali Boljunčice. „U konačnici usuglasili smo stajališta sa Općinom Kršan o strateškim infrastrukturnim projektima i razvojnim prioritetima Općine“, rekao je župan Flego nakon službenog posjeta Općini Kršan.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa