Kajinova Deklaracija o slobodi javne riječi svela se na prozivanje i vrijeđanje novinara

0
Damir Kajin (foto: Jutarnji list)
Damir Kajin (foto: Jutarnji list)

Bez obzira na to što današnji ispadi Damira Kajina spadaju u domenu "Vjerovali ili ne", radilo se nekada o pozitivnoj priči u kojoj je Kajin bio neka vrsta narodnog tribuna. Danas se Kajin pretvorio u osobu koja može dobiti medijski prostor samo u marginalnim medijima s ruba društva.

Današnji bijesni ispadi koje javnosti prezentira Damir Kajin nalaze put do medija poput opskurnog Hop.hr (kojem naslovi i članci dnevno.hr čine gotovo normalnim medijem), Hrvatski dom (koji nas uvjerava kako HAARP postoji i kontroliraju ga Srbi) ili Direktno.hr Miljenka Manjkasa koje Kajina koristi kao napad na Kukuriku koaliciju s lijeve strane političkog spektra.

Kajin jedini izaziva strah u medijskom prostoru

Kad je prije mjesec dana Kajin predstavio svoju "Deklaracija o slobodi javne riječi", vjerojatno nije mislio da bi on prvi pregazio bilo kakva pravila javnog ponašanja u javnom prostoru. Kajin je spominjao strah koji vlada u medijskom prostoru, a meni se čini da jedino on izaziva taj strah kod drugih javnim prozivanjem bez argumenata i činjenica.

Nakon što je nas desetak novinara na poziv Ureda eurozastupnika Ivana Jakovčića, boravilo u Briselu (čak jedan i pol dan) u sklopu programa Visitors Europskog parlamenta, Damir Kajin je opleo javno s vlastitim FB komentarima na svim portalima u Hrvatskoj (Jutarnji list, Večernji list, Istarski.hr, Glas Istre...) kako su istarski mediji bili na instrukcijama u Briselu.

Kajina očito smeta što je europskim institucijama važno da se lokalni i nacionalni mediji upoznaju s sustavom rada tih institucija. Kajinu naravno nije smetalo kad su to radili Picula i ostali parlamentarci. Smeta mu što je to Ivan Jakovčić napravio.

Na red su došli i SDP i premijer Milanović

Kajin je tako naveo kako smo mi novinari poltroni i plaćenici, koji na račun hrvatskih građana idu na noge IDS-u u Brisel po upute i po učvršćivanje saveza pred nove izbore. Pa je Kajin dodao da je dio sporazuma IDS-a i SDP-a za naredne izbore "aktualna vlast treba zadržati postojeći odnos: dopustiti lokalnim vlastima da nesmetano financiraju-potkupljuju svoje medije jer samo tako je moguće opstati na vlasti."

Koliko je Kajin otišao daleko u svojim fantazgmorijama, pokazuje i sljedeća izjava: Kajinu zabraniti bilo koje pojavljivanje u medijima, a predsjednik Sabora mora nastaviti s „evolucijom australske muhe“.

Kajinovu bijesnu čitabu dobili su i SDP i premijer Milanović, budući da su odabrali IDS kao svojeg partnera za buduće izbore. A ne Damira Kajina. I dok me nije briga za Kajinove riječi kojim časti svoje političke protivnike i bivše partnere (i SDP i IDS), ne mogu ostati ravnodušna na njegove napade na mene i moju redakciju, ali i ostale medije. 

Kajinova javna prozivanja u svrhu pritiska na medije za vlastitu promociju

Jer Kajin radi toliki pritisak s prozivanjem novinara da su plaćenici i poltroni, da bi se već jednom moglo oglasiti i Hrvatsko novinarsko društvo. Jer ako reagiraju na pritisak koji HDZ navodno radi na medije, ne znam kako ne vide javna prozivanja bez ikakvog smisla, dokaza i logike od strane Damira Kajina.

Teško je uopće napisati kakve sve riječi Kajin izgovori onim novinarima koji dođu na njegovu pressicu. Ima tu vrijeđenja, psovanja i prijetnji. Klasični pritisak, kojim traži povlašteni položaj u medijima. 

Kad nakon pressice izađe novinarski izvještaj, onda se u većini slučajeva ne sviđa Kajinu. Urednička logika nalaže da postoji odgovornost i prema zakonu i prema čitateljima. Sloboda govora ne znači da se mogu govoriti gluposti i nedokazane polučinjenice. Sloboda govora znači i odgovornost za izrečeno. Bez obzira tko ih govorio i da li tog nekog štiti saborski imunitet. Osim ako Damir Kajin ne smatra da je on Bog, pa sve što kaže je činjenica. A to znači da Damir Kajin onda ima velikih problema. P.S. Da provodimo nekakvu cenzuru, valjda bi brisali Kajinove komentare i ne bi objavljivali njegova priopćenja. Kad ih dobijemo. (Eleonora Vlačić)

Damir Kajin se s vlastitim FB komentarima javlja na mnogim portalima u Hrvatskoj
Damir Kajin se s vlastitim FB komentarima javlja na mnogim portalima u Hrvatskoj
Izjave Damir Kajin nalaze put još samo do medija poput opskurnog Hop.hr
Izjave Damir Kajin nalaze put još samo do medija poput opskurnog Hop.hr
Direktno.hr Miljenka Manjkasa Kajina koristi kao napad na Kukuriku koaliciju s lijeve strane političkog spektra
Direktno.hr Miljenka Manjkasa Kajina koristi kao napad na Kukuriku koaliciju s lijeve strane političkog spektra

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa