Hoće li istarski autonomaši nakon 25 godina napokon povikati: Naprijed Hrvatska!

0
Mnogi IDS-ovi jastrebovi i danas maštaju o Istri kao samostalnoj državi
Mnogi IDS-ovi jastrebovi i danas maštaju o Istri kao samostalnoj državi

Bivši predsjednik države Ivo Josipović i predsjednik novoosnovane političke stranke Naprijed Hrvatska, bio je među uzvanicima na svečanom otvaranju Pula Film Festivala. Njegovi česti boravci u Istri povezani su, naravno, s njegovom željom da IDS uđe u predizbornu koaliciju s njegovom strankom, što zagovara i dio članstva najveće istarske stranke, iako bi IDS s tim savezom više izgubio nego dobio.

Naime, s obzirom da po novom izbornom zakonu jedan kandidat može biti nositelj samo jedne izborne liste, a bilo bi glupo da Josipović bude nositelj liste u Istri i Rijeci a ne u svom Zagrebu, potencijalni glasači IDS-a na izbornom listiću bi uz ime IDS-a imali samo naziv Naprijed Hrvatska (tu je Bandić ispao lukaviji pa je stranku nazvao po sebi).

Međutim, ako se na kraju IDS i Ivo Josipović ipak dogovore o zajedničkom izlasku na izbore, moći ćemo reći da je u Istri hrvatska opcija napokon pobijedila nad istrijanskom (čitaj: autonomaškom). Prije 20-ak godina bilo je nepojmljivo da neka stranka s predznakom H u svom imenu uopće može osnivati podružnice po Istri, crveni kvadratići u Istri su bili tek nešto popularniji nego u Srbiji, a lokalni političari su riječ Hrvatska izgovarali samo ako su baš morali.

Stoga bi doista bilo zanimljivo da IDS uđe u predizbornu koaliciju s Josipovićevom strankom i da njihovi jastrebovi, koji i danas maštaju o Istri kao samostalnoj državi, na izbornom listiću ponosno zaokružuju: Naprijed Hrvatska! (Eleonora Vlačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa