Pogledajte Pulu bez ACI marine i Rovinj bez hotela

0
Zračna karta Pule bez marine
Zračna karta Pule bez marine

Na potezu od starog kružnog toka u Puli do Šijane nema gotovo niti jedne zgrade, a umjesto naselja Massa Lombarda u Poreču livade - neki su od detalja koje možete vidjeti na stranicama Ministarstva prostornog uređenja, koje je objavilo zračnu sliku Hrvatske nastalu prije famozne 1968. godine, nakon koje je uvedena obveza ishodovanja građevinskih dozvola.

Na karti Pule tako nema čuvene "Torte" ili ACI marine, na Velom Vrhu nema niti jedne obiteljske kuće, nema ni obilaznice. Rovinježi na navedenoj karti ostaju bez većine hotela, a Buzet izgleda kao stari grad na brdu i zaseok u podnožju.

Inače, preko navedene karte ucrtane su granice županija, gradova i općina, tako da će posjetitelji iz Slovenije ponovno moći uživati u crti sredine u Piranskom zaljevu ili Savudrijskoj vali.

Zapravo, kad čovjek pogleda stanje u prostoru prije revolucionarne 68', skoro da mu bude žao nestanka tog očito ruralnog i pitomog svijeta. Industrijski ožiljci u prostoru izolirani su u raškim rudnicima i Uljaniku, tu i tamo nekom kamenolomu, a sve ostalo je zeleno i očito obrađeno, ako ništa drugo pokošeno. Vidi se da je ondašnji život u Istri bio nešto sasvim drugo.

Link se nalazi na adresi https://ispu.mgipu.hr/, s time da ukoliko se pristupa preko vijesti koja je objavljena na naslovnici stranice ministarstva, odmah dobivamo stanje prije 1968. godine, dok ukoliko pristupamo direktno na link https://ispu.mgipu.hr/, potrebno je kliknuti na ikonu DGU slojevi, te odabrati opciju orto-foto karta 1968. godina. (Kristian Stepčić Reisman)

Poreč nekad
Poreč nekad
Poreč sad
Poreč sad

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa