Krave zbog vrućine piju duplo više vode, a daju trećinu manje mlijeka
Od ekstremnih vrućina ovih dana možda još i više od ljudi pati stoka. Jedan od proizvođača koji se susreće s tim problemom je Đani Fajman iz Letaja kraj Šušnjevice, vlasnik farme od 140 grla krava.
„Krave popiju i do sto posto više vode, a daju do trideset posto manje mlijeka. Uz to i puno manje jedu, što se mora osjetiti na kvaliteti mlijeka: pada postotak masnoća i proteina. Mlijeko s potrebnom količnom masti još nekako uspijevamo izvući, ali nedostatak minerala utječe na kvalitetu skute i sira, kojih se također prozvede manje“, kaže on.
Jadnako važno kao voda je protok zraka, kojega govedima treba pružiti bilo u staji, bilo tako što ih se pusti da potraže hlad izvan nje. Također pomaže i doziranje hrane u kojoj ima manje brašna, a više sijena i zelene trave, tako da je probava lakša, a uz to se dodaje i sol jer je goveda pojačano izlučuju znojenjem i mokraćom.
„Problem je i to što krave u ovim uvjetima ne ostaju bređe kod umjetnog oplođivanja, djelotvoran je samo prirodni pripust. To, srećom, kod nas nije problem jer imamo licencirane bikove“ , kaže Fajman.
Ističe da situacija ipak nije alarmantna. „Blago je uvijek patilo usred ljeta. Za nekih deset do petnast dana situacija će se stabilizirati“, veli Fajman i zaključuje da je ovakvo ljeto bolje od onog lanjskog, kišnog i trulog. (Robi Selan)