Živi zid pozvao Vladu da se povuče iz arbitražnog postupka sa Slovenijom

0
Piranski zaljev
Piranski zaljev

Živi zid Istre najoštrije osuđuje sve postupke hrvatskih vlada koji bi mogle dovesti do još jednog  gubitka hrvatskog teritorija. Pristanak na arbitražu u slučaju morske granice u Piranskom zaljevu nazivaju stravičnom pogreškom i rezultatom političke trgovine HDZ- ove vlade i Jadranke Kosor s Republikom Slovenijom.

Živi zid poziva Vladu RH i Sabor da se što hitnije povuku iz arbitražnog postupka i da se stvari vrate na početak te da se zahtjeva rješavanje spora pred Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu, što je trebalo učiniti i prije sklapanja arbitražnog ugovora sa Slovenijom.

Živi zid smatra da ne postoji niti jedan međunarodnopravni argument po kojem bi Slovenija imala pravo na 2/3 Savudrijske vale ili Piranskog zaljeva. Na ovaj spor izravno su primjenjive dvije međunarodne konvencije čije su potpisnice i Republika Slovenija i Republika Hrvatska pa nema razloga da ovaj spor ne bude rješavan upravo po pravilima Međunarodne konvencije o pravu mora i Konvencije o teritorijalnom moru i vanjskom pojasu.

„Ono što je važno za napomenuti je i činjenica da se u arbitražnim postupkom odlučuje i o slovenskom pristupu otvorenom moru, što bi, u slučaju da se Sloveniji udovolji tom zahtjevu, bio težak porez hrvatske diplomacije, ali i međunarodnog prava“, poručuju iz Živog zida.

 Slovenija, dodaju, u skladu s međunarodnim pravom i sad ima pravo neškodljivog prolaska kroz hrvatsko teritorijalno more, pa bi teritorijalno povezivanje Slovenije s otvorenim morem, bez obzira nazivalo se ‘izlazom’, ‘kontaktom’ (dodirom) ili ‘spojnicom’, bilo bi izravno kršenje međunarodnog prava ili bi pretpostavljalo odricanje Hrvatske od dijela teritorijalnog mora što joj pripada prema međunarodnom pravu.

U Živom zidu smatraju kako se na ovom primjeru  još se  jednom pokazuje koliko su za hrvatske interese štetne politike HDZ-a i SDP-a koje Hrvatskoj nisu u stanju osigurati niti ono što joj  pripada prema pravilima međunarodnog prava.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa