Dva Istrijana i Grobničan isklesali kip Tuđmana kojemu se svi čude

0
Foto: 24 sata
Foto: 24 sata

Jedna strana lica prkos i inat, druga osmijeh, imamo Hrvatsku, govori porečki klesar Lenko Krizmanić (48) za 24 sata, dok gleda isklesani lik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Kipar s Grobnika Dubravko Radman i porečki klesar Lenko Krizmanić s pomagačem Elvisom Štifanićem iz Baderne prvi i jedini u Hrvatskoj su u bijelom bračkom mramoru isklesali 2,5 metra visok i tonu težak kip Franje Tuđmana. Po visokim temperaturama, udišući kilograme kamene prašine, od 10-tonske gromade klesali su trenutak kada je Tuđman podigao ruke na kninskoj tvrđavi i dovršili ga za dva mjeseca.

- Radili smo iz glave, gledajući samo u fotografiju bez malih glinenih skulptura kako to obično kipari rade. Nismo imali pravo na pogrešku jer klešući kamen uspijete ili ne uspijete. Najprije smo krenuli od glave i ruku i spuštali se prema dole. Kada smo to pogodili, onda smo lakše išli dalje – govori nasmijani klesar Lenko, koji bi volio da kip završi na kninskoj tvrđavi. Malobrojni, koji su vidjeli kip, čude mu se, jer iako autori tvrde da je umotan u hrvatsku zastavu, zapravo djeluje kao da nosi suknju. Isto tako, slažu se da baš i ne nalikuje na Tuđmana.

Što se to bijeli? Je li Franjo ili lego-junak     

Iako sigurno autorima to nije bila namjera, mnoge kip prvog hrvatskog predsjednika neodoljivo podsjeća na lego-figuricu robota. Za to je vjerojatno zaslužan isti položaj ruku i oblik tijela, piše 24 sata.
 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa