Uskrsnuće Histra na izložbi u Medulinu

0
Izložba je otvorena 24. srpnja
Izložba je otvorena 24. srpnja

U Multimedijalnom centru Općine Medulin, na medulinskoj placi 24. srpnja svečano je otvorena izložba „Histri u Istri, Mutila 177. pr.n.e. – Medulin 2015.“, u organizaciji Općine Medulin i Arheološkog muzeja Istre-Pula.

Goste je pozdravio načelnik Općine Medulin Goran Buić istaknuvši kako se ovom izložbom, koju u cijelosti financira Općina Medulin, nastavlja uspješna suradnja Općine i Arheološkog muzeja Istre, koja je prošle godine rezultirala velikim i izrazito dobro posjećenim Antičkim sjajem općine Medulin. Načelnik Buić pohvalio je sve uključene u postavljanje izložbe, zaslužne za potpunu transformaciju prostora multimedijalnog centra Općine Medulin, koji je za ovu priliku odjenuo potpuno novo i neočekivano ruho te se zahvaljujući dizajnu prostora i predstavljajući najljepše histarske predmete, pretvorio u prekrasni muzejsko-galerijski prostor.

Buić je izrazio svoje zadovoljstvo time što je izložba postavljena u Medulinu, budući se histarska Mutila poistovjećuje, iako to još nije dokazano, s Medulinom odnosno Vrčevanom. Naslov izložbe „Histri u Istri, Mutila 177. pr.n.e. – Medulin 2015.“ odabran je iz tog razloga, a godine u njemu nose svoju simboliku jer su Mutilu, uz Nezakcij i Faveriju, Rimljani razorili 177. g. pr.n.e. čime je obilježen konačan pad Histra, a 2015. godine, gotovo 2.200 godina kasnije, ova izložba predstavlja svojevrsno "uskrsnuće" Histra upravo u Medulinu.

Prisutnima se potom obratio ravnatelj Arheološkog muzeja Istre-Pula Darko Komšo, naglasivši značaj Histra i histarske kulture u povijesti našeg poluotoka koji je upravo po njima i dobio ime te bez kojih nas Istrana danas ne bi bilo. Komšo je nadalje pojasnio kako izložba „Histri u Istri, Mutila 177. pr.n.e. – Medulin 2015.“ u Medulin donosi odabrane, najreprezentativnije predmete s izložbe „Histri u Istri“ Arheološkog muzeja Istre, održane u galeriji Sveta Srca u Puli 2013. godine.

Iz tog razloga izložba zaslužuje uspjeh i veliku posjećenost kako od stranih gostiju tako i od domaćih posjetitelja, posebno mladih – od djece predškolske dobi, osnovnoškolaca i srednjoškolaca – za koje razgled ove izložbe omogućuje zanimljiv, edukativni pogled u prošlost, u život njihovih predaka koji su pred više od 2.000 godina obitavali Istru i područje današnje općine Medulin. 

Posljednja se publici obratila voditeljica prapovijesne zbirke Arheološkog muzeja Istre Kristina Mihovilić, autorica ovogodišnje medulinske izložbe te autorica izložbe „Histri u Istri“ AMI-ja iz 2013. godine. Mihovilić je istaknula kako će posjetitelji kroz 230 odabranih i izloženih predmeta moći upoznati materijalnu kulturu Histra, prapovijesnih stanovnika Istre, koji su poluotok obitavali kroz drugo i prvo tisućljeće pr.n.e.

Među ostalim posjetitelji će moći vidjeti nalaze s područja današnje općine Medulin. Autorica izložbe zahvalila se svojim suradnicima, Vjeranu Juhasu koji je oblikovao postav te Andrei Sardoz, Zoranu Grbinu i Admiru Dizdareviću, zaslužnima za tehnički postav izložbe.

Po razgledu izložbe prvi gosti su se mogli okrijepiti uz prigodan domjenak te se druženje nastavilo do kasnih večernjih sati.

Izložba „Histri u Istri, Mutila 177. pr.n.e. – Medulin 2015.“ ostaje otvorena do kraja kolovoza svakoga dana od 19 do 22 sata te tijekom rujna i listopada od ponedjeljka do petka uz najavu. Ulaz je za posjetitelje slobodan.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa