Labinština proslavila 20. obljetnicu Oluje

0
Mimohod do Parka hrvatskih branitelja
Mimohod do Parka hrvatskih branitelja

Svečanim otvaranjem Doma hrvatskih branitelja, te simboličkim otkrivanjem skulpture akademskog kipara i branitelja Petra Doića `Vrata u bolji život` u Parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata, 2. kolovoza Labin i Labinština obilježili su 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja.

Pročelnik Odijela za komunalne djelatnosti Grada Labina Donald Blašković predao je ključeve Doma hrvatskih branitelja Anti Augustinoviću, dopredsjednik labinskog i županijskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

Augustinović ja kazao kako će ovaj prostor koristiti sve braniteljske udruge i svi branitelji. Zahvalio je Gradu Labinu koji je izdvojio značajna sredstva u njegovo uređenje te ostalim općinama Labinštine koje su podupirale projekt. „U ured Doma jednom mjesečno dolazit će pravnica, tako da će se sva potrebna pravna pomoć braniteljima moći pružiti ovdje, a ne u Pazinu“, najavio je Augustinović.

Prostorije Doma blagoslovio je župnik župe Donji Labin vlč. Blaž Bošnjaković. Dom hrvatskih branitelja investicija je vrijedna 178,5 tisuća kuna. Grad Labin sudjelovao je sa 150 tisuća, a Ministarstvo branitelja s 28,5 tisuća kuna.

Nakon otvaranja uslijedio je svečani mimohod do Parka hrvatskih branitelja gdje je uz otkrivanje skulpture održan prigodni program.

Među brojnim gostima bili su istarski župan Valter Flego, general pukovnik Marijan Mareković, načelnici općina Kršan, Sv. Nedelja, Raša, zamijenik načelnika Općine Pićan, saborska zastupnica Nansi Tireli, predstojnik Ureda državne uprave Istarske županije Draženko Janjušević, zapovjednici 119. brigade Hrvatske vojske Branko Bošnjak, Marijan Mužinić i Mauro Ukušić, predstavnici braniteljskih i antifašističkih udruga te predstavnici javnog, kulturnog i vjerskog života Labinštine. 

Ante Augustinović, Donald Blašković i Josip Faraguna
Ante Augustinović, Donald Blašković i Josip Faraguna

Demetlika: Domovinski rat je temelj naše državnosti

Ideja o skulpturi braniteljima potiče još iz 2006. godine na inicijativu udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Izrađena je u sklopu Mediteranskog kiparskog simpozija. Ona je optimistična, lišena patetike i opterečujuće simbolike, te slavi kamen, dostojanstvo i vertikalu ponosa, kazala je povijesničarka umjetnosti i članica Upravnog vijeća MKS-a Gorka Ostojić Cvajner. Skulpturu su simbolički otkrili Leopold Družeta, jedan od najstarijih živućih antifašista na Labinštini te hrvatski branitelj Josip Pino Načinović.

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika u prigodnom govoru podsjetio je kako je 5. kolovoza 1995. godine na Kninskoj je tvrđavi podignuta 20-metarska hrvatska zastava te je upravo osobađanje Knina bila kruna vojno-redarstvene akcije Oluja u kojoj je oslobođeno oko 11 tisuća kvadratnih metara okupiranog hrvatskog teritorija.

„Hrvatska pobjeda u Domovinskom ratu građanima je donijela toliko željeni mir i povratak u normalan život te rad za bolje sutra. Ovo je prilika da se prisjetimo svih onih koji su dali voje živote za našu slobodu i neovisnost“, kazao je. Braniteljima kojih na Labinštini ima više od tri tisuće uputio je veliko hvala. Također je istaknuo kako su iza nas velika postignuća, a ispred velike zadaće i teški izazovi.

„Cijena hrvatske slobode bila je visoka  - svi poginuli i teško ranjeni, svi izbjegli, sve oduzete godine veselja i mladosti te sva razrušena mjesta. No, Hrvatska se uzdigla u punini svoje odlučne, hrabre i domoljubne mladosti koje je istinski voljela svoju zemlju. S ponosom obilježavamo ovu pobjedu“, kazao je te nastavio: „Ni u jednom trenutku ne smijemo izgubiti sjećanje na žrtve. Trebamo biti ponosni na ovaj dan i slaviti ga jer tako se podsjećamo na temeljne vrijednosti naše domovine“ .

Demetlika je podsjetio kako je antifašizam povijesna tekovina naše države, dok je Domovinski rat temelj naše državnosti. Te su vrijednosti, naglasio je, temelj naše budućnosti. 

Suljić: Slavimo pobjedu u nametnutom ratu

U ime svih branitelja Labinštine, predsjednik labinske HVIDRA-e Enes Suljić istaknuo je kako slavimo pobjedu u ratu koji nam je nametnut - ne rat, već njegov završetak. „Ne želimo likovati nad patnjama poraženog, ali se ne odričemo prava da slavimo tu pobjedu. Svako ljudsko biće želi živjeti dostojanstveno, slobodno, u skladu sa svojom kulturom i tradicijom, od svoga rada koristeći resurse svoje zemlje. To je najlakše ostvariti u nacionalnoj državi i svaki narod tome teži“, kazao je Suljić.

Braniteljima s Labinštine, dodao je, pripala je čast da budu kruna svih onih koji su se prije njih na ovom području žrtvovali za pravo Istrijana i Hrvata da budu svoj na svome i sa svojima. Obilježavajući prošlost, naglasio je, kreiramo budućnost.

Napomenuo je kako su se 20-ih godina prošlog stoljeća borili za socijalna i radnička prava te su preživjeli fašistički teror i krvlju platili ujedinjenje s ostatkom Hrvatske. A svoj su doprinos dali i 90-ih u Domovinskom ratu.

„Mi branitelji učinili smo najviše što smo mogli za svoju domovinu. Dobili smo rat i svatko od nas može i mora biti ponosan na to. Ako itko u ovome društvu ima pravo zahtjevati od vlasti da ovu zemlju učini boljom za život, onda smo to mi“, kazao je.

Prisutnima se obratio i Severino Franković, predsjednik labinske Udruge antifašista podsjetivši na dugu tradiciju antifašizma u Istri. „Očevi su stvarali domovinu, a sinovi su je 90-ih morali braniti od neprijatelja istih namjera, ali drugog imena“, kazao je Franković te dodao: „Ponosni smo na naše branitelje. Izvršavali su svoje zadatke vojnički i profesionalno bez ikakve zamjerke i mrlje“.

Na kraju je poručio kako antifašizam danas nema alternative te da cilj svih političkih opcija, koliko god njihovi putevi bili različiti, mora biti jednak. To je dobrobit domovine i njezinih građana. „Mi smo domovinu nasljedili od naših predaka, ali smo je posudili od naših unuka“, poručio je.

U ime Ureda državne uprave prisutnima se obratio Dražen Janjušević. Oluju je nazvao humanom, promišljenom i slobodarskom akcijom, krunom onoga čemu smo uvijek težili, a to je slobodna, demokratska, europska i samostalna Hrvatska utemeljena na pravu.

Tulio Demetlika, Marijan Mareković, Enes Suljić i Severino Franković
Tulio Demetlika, Marijan Mareković, Enes Suljić i Severino Franković

Mareković: Svjedočimo istinu, bez osvete

Istarski župan Valter Flego naglasio je kako je Oluja bila veličanstvena akcija i velika pobjeda koja simbolizira kraj rata i početak izgradnje demokratske Hrvatske i života u slobodi. Napomenuo je kako Oluja u njemu izaziva ponos na sve što su branitelji učinili za Hrvatsku te osjećaj zajedništva.

„Zajedništvo koje je danas prisutno u Labinu je veličanstveno. Kada ovako zajedno slavimo, i antifašisti i branitelji pod istim krovom, onda primjera zajedništva ne treba tražiti drugdje, već se ugledati na vas. Hvala vam na tome. Samo takvim zajedništvom i ponosom možemo dalje pobjeđivati nezaposlenost, ostvariti veći BDP, bolji životni standard i kako ova skulptura poručuje – ići u bolji život“, kazao je Flego.

General pukovnik HV-a Marijan Mareković izrazio je poštovanje prema stanovnicima Labinštine. Kazao je kako im želi odati priznanje na svemu što su dali tijekom Domovinskog rata. „Rat je iza nas. Izvojevali smo briljantnu pobjedu i donijeli neovisnost hrvatskom narodu i to je navažnije razdoblje ranije hrvatske povijesti. Ali kad utihnu topovi, poslije rata, euforije i pobjede, slijedi tragična zbilja“, kazao je podsjetivši na tisuće poginulih i osakaćenih tijekom rata.

Na živima je da svjedoče svoju povijest istinom i bez osvete, jer je šutnja, naglasio je Mareković, zločin protiv ljudskog roda. „Poginule junake ne možemo vratiti u život ali možemo i hoćemo svjedočiti istinu mnlađim generacijama kako se nešto slično više nikada ne bi ponovilo. To dugujemo našim poginulim suborcima“, istaknuo je.

Program su uveličali Elis Lovrić koja je izvela svoju interpretaciju hrvatske i istarske himne, te Antonio Mrzlić i Nicole Vidak, zatim Mješoviti pjevački zbor „Giuseppina Martinuzzi“, Klapa Labin, Aleksej i Silvija, Diego Zulijani te pjesnikinja Neda Milenkovski. (Tekst i foto: Danijela Bukvić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa