Svjetski poznati DJ-i na partijima vrte njihovu glazbu

0
Mario Dropulić i Goran Jurić
Mario Dropulić i Goran Jurić

Labinski dvojac Mo'Funk i Asta Nova osvježenje su na sceni elektronske glazbe na našem području, ali i šire. Iza ovih imena skrivaju se 31-godišnji Goran Jurić iz Kapelice i 30-godišnji Mario Dropulić iz Starci koji se već petnaestak godina bave elektronskom glazbom – Dropulić kao Asta Nova, a Jurić kao Mo' Funk. Svoj dugi staž u glazbi, dvojica prijatelja, okrunili su zajedničkom suradnjom.

Od većine ostalih DJ-a razlikuje ih to što produciraju vlastitu glazbu koju na partijima sviraju uživo. „To nije klasično DJ-anje, odnosno puštanje traka, već se radi o glazbi koju sami stvaramo. Kod nastupa uživo nemamo unaprijed pripremljenu traku, već imamo potpuno slobodne ruke i slažemo svoju priču“, ispričao nam je Dropulić.

Većina ljudi teško će razumijeti kako se to svira elektronska glazba Live. Stoga nam je Jurić pojasnio kako izgleda njihov Live setup, koji se zapravo odvija preko MIDI controllera: „Na tom controlleru imamo podijeljene zvukove određene trake i od njih onda uživo radimo aranžman“. Istaknuo je kako njihovi nastupi uključuju mnogo improvizacije, jer je ipak to svirka uživo.

Iza sebe već imaju popriličan broj nastupa diljem Istre i Primorsko-goranske županije, a reakcija publike uvijek je bila odlična. Dropulić i Jurić opremili su i kućni studio koji im omogućuje profesionalno produciranje elektronske glazbe. Posebno su ponosni na činjenicu da dobivaju odlične reakcije brojnih uglednih producenata i DJ-a diljem svijeta te da svjetski poznati DJ-i poput Roger Sancheza, Paco Osuna, Jaytech, Eelke Kleijn, Shingo Nakamura i ostalih, na partijima „vrte“ njihovu glazbu.

Potpisani ugovori s dvadesetak izdavačkih kuća u svijetu

Ovaj kreativni dvojac ima potpisane ugovore s dvadesetak različitih izdavačkih kuća u svijetu, a nedavno su potpisali i za jednu domaću, Family Grooves. Upravo su pokrenuli projekt pod nazivom Something irresistible. Riječ je o brendu putem kojeg će promovirati isključivo kvalitetnu elektronsku glazbu, te organizirati evente na koje bi pozivali DJ-e i glazbene producente, a uskoro planiraju otvoriti i vlastitu izdavačku kuću.

Na pitanje kako komentiraju trenutnu elektronsku scenu u Labinu, odgovorili su: „Ne možemo reći da je stanje danas loše, ali sigurno nije kao nekad kada je bilo više izbora za publiku. Ne treba tu vući nekakve paralele već se treba pokrenuti da scena opet bude bogata kao nekad“.

Scena je danas drugačija, tko god se odluči može DJ-ati, ali pitanje je koliko će sve to biti kvalitetno. „Nekada se to nije moglo. Ako ste htjeli biti DJ kupovali ste ploče što je automatski izdvojilo one koji to rade iz hobija i one koji se time bave profesionalno. Danas kupite laptop, skinete „brdo“ glazbe s interneta i to je to. Mi ne želimo raditi na taj način. Želimo raditi s ljudima koji davaju svoj doprinos za scenu, koji plaćaju glazbu koju koriste ili pak, stvaraju vlastitu. To nam je primarni cilj“, pojasnio je Dropulić.

„Ako koristite nečiju glazbu, a da je niste kupili znači da nemate poštovanja prema tome što radite. Jer da netko nije stvorio tu glazbu, vi ne bi imali što „vrtiti“ na partijima“, dodao je Jurić. (Tekst i foto: Danijela Bukvić)

Njihovu glazbu možete kupiti na Beatportu
Mo'Funk
Asta Nova

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa