Labinjan na sudu pobijedio HRT: Inspektori ne smiju ulaziti u vaše stanove

0
Josip Kudić iz Labina
Josip Kudić iz Labina

Visoki upravni sud Republike Hrvatske ukinuo je odredbe HRT-a kojim su se propisivala složena pravila za odjavu televizijskog prijamnika, nakon zahtjeva Josipa Kudića iz Labina za provjeru zakonitosti HRT-ovih propisa. Sud je presudu donio 30. lipnja ove godine, a ona je objavljena u najnovijem broju Narodnih novina, i stupa na snagu s danom objave, donosi Jutarnji list.

U HRT-ovoj Odluci o načinu odjave prijamnika propisano je da su obveznici plaćanja RTV pristojbe dužni obavijest o odjavi podnijeti na posebno propisanom formularu, s potpisom ovjerenim kod javnog bilježnika.

Sporan dio Odluke, za gospodina Kudića i Visoki upravni sud, leži u propisanom formularu, čijim potpisom građanin koji odjavljuje televizijski prijamnik pristaje da mu HRT u bilo kojem trenutku smije ući u stan i provesti inspekciju kako bi ustvrdili ima li ipak prijamnik, a ako isti to odbije, HRT će mu početi naplaćivati pretplatu kao da ima prijamnik.

Visoki upravni sud ukinuo je obje sporne točke Odluke, i onu koja zahtjeva ovjeru potpisa kod javnog bilježnika, te onu koja propisuje da je odjava moguća samo uz potpis pristanka na inspekciju u bilo kojem trenutku.

U svojoj presudi, sud je ustvrdio kako HRT ima pravo donositi Odluke kao podzakonske akte, ali da nema pravo izlaziti iz okvira svojih ovlasti, te da obje točke Odluke predstavljaju prekoračenje ovlasti.

Propisivanje obaveze ovjere potpisa kod javnog bilježnika, ustvrdio je sud, predstavlja nezakonito uvođenje dodatnog nameta. Ne opravdava cilj koji se hoće postići, i predstavlja mjeru prekomjernog opterećenja za obveznike plaćanja pristojbe.

U drugoj točci, sud je presudio kako nije zakonito propisati ovlaštenim osobama HRT-a pravo na kršenje Ustavom zaštićenog načela nepovredivosti doma. Nezakonita je i predviđena sankcija za odbijanje kontrole odjavljenog prijamnika.

Visoki upravni sud je napomenuo kako je korištenje neprijavljenog prijamnika prekršaj za koji je propisana novčana kazna. HRT je prekoračio svoje ovlasti propisujući vlastitu sankciju, a mogao je jedino podnijeti prekršajnu prijavu nadležnom prekršajnom sudu.

Obje točke Odluke o načinu odjave prijamnika presudom Visokog trgovačkog suda stavljene su izvan snage.

HRT: Poštivat ćemo sve zakone i postupati u skladu s njima

Nakon objave presude Visokog upravnog suda u medijima, HRT se oglasio priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Hrvatska radiotelevizija će, kao i uvijek, poštivati sve zakone i zakonske propise te mjerodavne odluke i postupati u skladu s njima. U ovome konkretnom slučaju to znači da će HRT i dalje provoditi odredbe Zakona o HRT-u koji u članku 34. kaže kako svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskoga ili audiovizualnoga programa na području Republike Hrvatske, koje je pokriveno prijenosnim signalom, obvezan HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu.

Napominjemo kako odlukom Visokoga upravnog suda nije promijenjen Zakon o HRT-u nego HRT u skladu s tom odlukom treba promijeniti dio svoje odluke o načinu odjave prijamnika. HRT će prema toj odluci i postupiti i istodobno pronaći pravne modele kojima će se osigurati poštivanje sudske odluke i nesmetano provođenje Zakona o HRT-u u dijelu koji se odnosi na naplatu mjesečne pristojbe.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa