Legendarni Zoro proslavio 55. obljetnicu svog osnivanja

0
Obljetnica je proslavljena u dvorani RKUD-a Rudar u Raši
Obljetnica je proslavljena u dvorani RKUD-a Rudar u Raši

Prije 55 godina u Raši nekolicina mladih i talentiranih glazbenika otvorila je vrata rock glazbi na našim prostorima. Svirali su pod imenom Zoro ili Zabavni orkestar raške omladine i bili su prvi vokalno instrumentalni sastav s električnim gitarama u Istri. Djelovali su u sklopu RKUD-a Rudar Raša. Članovi nekadašnjeg Zoroa, 14. kolovoza okupili su se u dvorani RKUD-a Rudar u Raši na obilježavanju 55. obljetnice osnivanja sastava i predstavljanju brošure u kojoj su skupili svoja sjećanja i fotografije iz vremena dok su žarili i palili Labinštinom i Istrom.

Brošuru je izdao RKUD Rudar, tiskao ju je Vetva graph, a urednici su Kristian Stepčić Reisman i Leo Knapić. Pokrovitelj je Općina Raša, a sponzori Grad Labin, Istarska županija, Silvano Vlačić, Med eko servis Pomer, Elektra Labin, ITV Most Raša, TE Plomin, Commo Pula, Vetva graph Raša, Maslinica Rabac, Dorjano Zupičić, Ugostiteljski obrt Raša (Kavana Raša), Maling i De Conte. Idejni začetnici projekta su Dino Vlačić i Mauro Marečić.

Zoro
Zoro

Ovaj legendarni sastav promijenio je pet postava i u njemu su svirali mnogi vrsni glazbenici, a proslavi je prisustvovalo njih trinaest: Mauro Marečić, Dino Vlačić, Branko Belušić, Franko Ružić, Gianni Versa, Mario Glavičić, Mario Smoković, Lučano Miletić, Enco Vidas, Đani Brajković, Romano Malinarić, Bruno Faraguna i Bruno Burul. Preminulim članovima sastava odana je počast minutom šutnje.

Članovi Zoroa s prisutnima su podijelili svoja sjećanja iz dana kad su bili najpopularniji te detalje iz svog života nakon napuštanja benda. Marečić se prisjetio samog osnivanja sastava i smišljanja njegovog imena. „Sve je krenulo upravo u ovoj dvorani. Nas nekoliko folkloraša našli smo se i počeli svirati. Odlučili smo osnovati grupu i nastupati na javnim mjestima. Moja je ideja bila da se zovemo Zoro, misleći prvenstveno na Zoroa (maskiranog osvetnika), a pošto je sve krenulo u Raši, kazao sam da bi to mogla biti skraćenica za Zabavni orkestar raške omladine. Moj se prijedlog svidio svima i tako je nastao Zoro“, ispričao je Marečić.

Istaknuo je kako su njihovi početci bili skromni: „Nismo imali mnogo, no od onoga što smo imali izvukli smo najbolje što smo mogli“.   

Program je vodio Josip Pino Knapić koji nije skrivao ponos što je Zoro djelujući upravo u sklopu RKUD-a u Raši, najmlađem gradiću u Istri, donio rock glazbu na ove prostore. „Hrabrost, domišljatost i vjera u sebe bila je odlika tih, tada mladih članova RKUD-a, rockera u duši koji su postali nezaboravan spomen mnogim generacijama. Zoro je bio i ostao ponos svih članova RKUD-a i mnogih generacija mladih i to će, nadam se, ostati još desetljećima“, kazao je Knapić.

„Prije oko godinu dana nazvali su me Mauro Marečić i Dino Vlačić i kazali mi da bi došli kod mene na razgovor. Spadam u generaciju koja nije bila ni rođena u vrijeme djelovanja Zoroa, pa nisam znala koliko ima članova, očekivala sam da će doći njih dvoje, troje, a kad su stigli bila ih je puna općinska vijećnica“, ispričala je načelnica Općine Raša Glorija Paliska Bolterstein kako je izgledao njihov prvi sastanak na kojem je dogovorena ova proslava.

Vrhunac proslave bio je koncert na raškom trgu u sklopu manifestacije Raška noć. (Tekst i foto: Danijela Bukvić)

Glorija Paliska Bolterstein i Dino Vlačić
Glorija Paliska Bolterstein i Dino Vlačić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa