HDZ Pule: Radin iznosi laži i neistine o vukovarskoj tragediji

0
Ivica Butorac, Zrinko Kajfež i Marino Roce
Ivica Butorac, Zrinko Kajfež i Marino Roce

Zrinko Kajfež i Ivica Butorac, predsjednik i tajnik Grtadskog odbora HDZ-a Pule te Marino Roce održali su 25. kolovoza konferenciju za novinare na kojoj su kritizirali napise o dvojezičnosti u Vukovaru saborskog zastupnika, predstavnika talijanske nacionalne manjine Furija Radina objavljene u Glasu Istre pod naslovom „Pro bono: Naličje pijeteta“.    

„Istarska županija primjer je suživota, tolerancije, međusobnog poštivanja, multietičnosti i zajedništva. U takvoj sredini političar koji je predstavnik manjine služi se lažima, neistinama i manipuliranjem činjenicama, a trebao bi služiti poticanju tolerancije i interesima manjine.  Sasvim sigurno kako takav pristup može samo štetiti, prvenstveno  pripadnicima manjina  ali isto tako i većini“, kazao je Kajfež.

Dodao je da ga zapanjuje lakoća kojom Radin barata neistinitim i lažnim činjenicama ta da ga je iznenadila lakoća izgovorenih laži, kojima u ovom slučaju Radin vrlo površno i plitko barata.

Agiacija i propaganda

„Naučeni smo na vrlo suptilno i perfidno baratanje poluistinama i dvojbenim tezama, kad se govori o Istri, ali u ovom slučaju Vukovara nešto se značajno i dramatično dogodilo kad se ne preže od bezočnih laži“, napominje Kajfež. 

„Nije gospodin Radin ni Prekršajni sud, ni javni tužilac da presuđuje je li odluka o izmjeni Statuta Grada Vukovara zakonita i ustavna. Neistinito, zlonamjermo i neragumentirano optužujući da je ta odluka protuzakonita gdin Radin obmanjuje javnost i vrši pritisak na  pravosuđe što pokazuje da njegov sustav vrijednosti i dalje pripada bivšoj jugo-sferi“ kazao je Butorac te dodao da pulski HDZ smatra da novi Statut Grada Vukovara poštuje zakone i odluku Ustavnog suda RH te da je donesen u skladu sa čl.6. Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, čl. 8 Ustavnog zakon o pravima nacionalnih manjina i točkom III. izreke Odluke Ustavnog suda RH te točkama 12, 30.1 i 30.2 obrazloženja iste Odluke.

„Čemu bezočna laž u prvoj rečenici kako se u Vukovaru nakon odluke gradskog vijeća “od sada nadalje treba govoriti, misliti i pisati samo hrvatski i to samo iz pijeteta.“ Da li neprimjerena patetika služi samo zamagljivanju prave istine. Druga rečenica i druga laž: kako je u Vukovaru ukinuta dvojezičnost. Treća rečenica,  treća laž kako je odluka  protuzakonito donesena. Ne znam da li je ovakav pristup posljedica potrebe za agitacijom i propagandom ili je agitprop duboko ukorijenjen u Vaš način funkcioniranja.  Nastavak kolumne   „Naličje pijeteta“ je u istom stilu puno laži i neistina i upravo ovakvo iznošenje neistina i laži  je iskorištavanje vukovarske  tragedije i poigravanje sa sudbinama Vukovaraca“, poručuje Kajfež Radinu.  

„Gospodin Radin bi, za promjenu, mogao pokazati malo solidarnosti sa zemljom u kojoj živi, a koja je i njegova Domovina, te javno iskazati da je žrtva koju je Vukovar sa svim svojim žiteljima pretrpio prouzročena isključivo velikosrpskom politikom. Napretku izgradnje odnosa u Vukovaru bi pomoglo i kada bi gdin Radin, kao pripadnik manjine, javno pozvao predstavnike srpske manjine da kontinuirano ustraju na osudi, ne samo velikosrpske politike iz 90-tih godina, već i svakog ponašanja koje i danas počiva na tim načelima. To je dobar način da se pokaže poštovanje prema državi u kojoj živiš i preduvjet  da se počnu izgrađivati iskreni odnosi povjerenja u Vukovaru“, poručio je Butorac.

Egzodusi u Istri poticani iznutra

„Gotovo u svakoj deklaraciji koju Skuština Istarske županije donosi a gospodin Furio Radin  je supotpisuje stoji  neistina kako su egzodusi u Istri poticani iz vana. Tako plasiranim  neistinama  automatski  te iste  deklaracije  gube na snazi i postaju pamfleti  jer su kontaminirane neistinom. Nadam se da je svima znano kako su egzodusi u Istri itekako poticani iz unutra.  Koliko su nekome izvan Istre konvenirali egzodusi,  o tome se može raspravljati, ali da su itekako poticani iz unutra to je činjenica koju zaobilaze deklaracije koje donosi Skupština Istarske županije i pojedina gradska vijeća.  Na taj se  način falsificiraju  povijesne činjenice.   Slična perfidnost  je kada se Goli otok proglašava moralnom dilemom ljevice, a Goli otok je nedvojbeno i jasno  zločinačka iskaznica komunističkog  režima, a ne nikakva moralna dilema“, kazao je Kajfež.

Drži da je tužno što se Radin ovakvim lažima stavlja i svrstava na razinu politikanta čije politikanstvo sasvim sigurno neće koristiti nikome, a najmanje Talijanima koje bi  trebao zastupati.

„Možda Eskimima možete prodavati led, ali  Hrvatima i Srbima  u Vukovaru, Talijanima i Hrvatima  u Istri ne mojte  prodavati bezočne laži“, zaključio je Kajfež.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa