Evanđelje tame: Novi hit naslov porečkog književnika Zorana Antičevića

0
Zoran Antičević: Evanđelje tame
Zoran Antičević: Evanđelje tame

Zoran Antičević, književnik i scenarist iz Poreča, izdao je novi roman naslovljen „Evanđelje tame“. Knjiga se pojavila pod hit naslovima u najjačim hrvatskim trgovačkim centrima Konzum, Kaufland, Spar/Interspar itd. Osim na navednim mjestima, moguće ga je kupiti putem Superknjižare te na raznim drugim mjestima.

Kao što na stražnjim koricama knjige piše, „Evanđejle tame“ je priča o čovjeku koji se budi na nekoj zabačenoj obali. U razorenom svijetu ne sjeća se ničega. Jedini trag njegovog izgubljenog identiteta je tajanstvena žena koja mu se tek javlja u snu.  U potrazi za prošlim životom, pomaže mu privlačna mlada znanstvenica koju upoznaje u obližnjoj klinici. Na njihovom se putu dešavaju nasumične promjene. Ništa više ne izgleda slučajno. Susrest će se sa svojim iskonskim kušnjama i beskrajnim nepovjerenjem, tragičnim prizorima te tajnama koje su od čovjeka najsebičnije čuvane još od vremena postanka.

Zamoljen da kaže nešto više o svom djelu, autor je odgovorio: ,,Alegorija priče ovoga romana predstavlja koncept ,,suvremenog kanibalizma'', odnosno postavlja pitanje zbog čega su današnji ljudi u stanju proždrijeti jedni druge, poslodavac posloprimca, direktor radnika, policajac građana i sve to obrnuto. Prizma romana zapravo govori o kamatarskoj tamnici ovoga svijeta i podsvjesnom ropstvu civilizacije što sam nastojao prikazati na inovativan način, a tajni kodovi unutar romana nastoje odgovoriti na pitanje tko vlada svijetom.

Također, roman dodiruje razne aspekte znanosti i filozofije: evolucionizam-kreacionizam, ili što se događaja kada se to dvoje objedini. Isti slučaj vrijedi za područje psihologije: Sukob humanizma i psihoanalize te njihovo ujedinjenje. Mnoge se znanosti isprepliću u nekim od poglavlja romana te postavljaju kontraverzna pitanja suvremene znanosti: Ako je svemir stvoren velikim praskom, što je postojalo prije? Ili što se o nalazi između elektronskog omotača i atomske jezgre. Ipak, sadržajem romana prevladava globalni rat, post-apokaliptično razdoblje, ljubavna priča čijoj sam se ljepoti osobno i sam teško othrvao (priznajem, malo sam se zaljubio u glavnu junakinju), tragične sudbine, uspjesi i neuspjesi, likovi kojima se čudim i sam, iako sam ih osobno sagradio. Osjećam se kao da su živi, na momente ih i podsvjesno oponašam. Zapravo, sve se svodi na suštinsko pitanje ljudske vrste od početka, preko sadašnjosti do budućnosti.''

Zoran Antičević
Zoran Antičević

Zoran Antičević prošao je nesvakidašnji životni put. Rodio se 31. kolovoza  u Bihaću. Istog je dana napušten od bioloških roditelja te usvojen u Poreču, od oca Zdravka i majke Rine. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Poreču, a danas studira poduzetništvo u Rijeci. Također, autor je zbirke poezije „Ljubav iz davnine“, koju je još kao srednjoškolac objavio 2008. godine, te djela „Dolina stvaranja“  u kojem je 2010. godine uz 38 pjesama, opisao na 22 stranice svoj susret s biološkim roditeljima, koji su ga dali na usvajanje.

Scenarist je kratkometražnih filmova „Ušće zla“ u režiji Katje Restović  i ,,Svjedočanstvo' u režiji Gordana Gregurovića, sudionik i suorganizator je u više humanitarnih akcija, kolumnist i aktivist. Nedavno je imenovan i voditeljem odjela za kulturu u Udruzi vlasnika stanova Červar Porat te je urednik zbirke pripovjedaka ,,Iskopane priče'', koja je izdana u nakladništvu istoimene udruge, a u kojoj su se pojavila i neka poznata imena hrvatske književne scene. U slobodno vrijeme voli filmove i knjige, bavio se sedam godina ultimate-fightom te još mnogo različitih aktivnosti.

Na pitanje kako je sve to ostvario u samo dvadeset i pet godina života, odgovara svojim klasičnim odgovorom, svojim receptom uspjeha:

,,Hvala Bogu koji me naučio da svoje rane učinim svojim saveznicima. Tuge i razočarenja mogu se pretvoriti u eksplozivnu napravu prepunu kreativnosti, ako znamo put. Da sam savršeno sretan, zašto bih pisao? Ipak, sretnim me čini kada pišem, prenosim poruke, postavljam tajne kodove, nastojim zaplesti i raspleti zanimljivu radnju kojom sveukupno prenosim alegoriju. Uspio sam ovo zahvaljujući borbenom duhu i ujedinjenu racionalnog s kreativnim. Mislim da je to.'' (Ivan Ban)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa