Pavić skenira stanje u Novom listu, moguć ulazak i u Glas Istre

0
Ninoslav Pavić iz vremena dok je EPH bio u njegovom vlasništvu (foto: Jutarnji list)
Ninoslav Pavić iz vremena dok je EPH bio u njegovom vlasništvu (foto: Jutarnji list)

Ninoslav Pavić, bivši vlasnik EPH holdinga i otac Vjerana Pavića, vlasnika lista Telegram, jedini je ozbiljni interesent za preuzimanje Novog lista, a time posredno i vlasničkog udjela od 30 posto u istarskom dnevniku Glas Istre, potvrdio nam je Damir Cupać, predstavnik radnika u Nadzornom odboru Novog lista.

"Nekih pet, šest osoba zanimalo se za preuzimanje Novog lista, odnosno onih 80 posto dionica u vlasništvu trvrtke Andre Alberta Faggiana, no koliko je meni poznato svi su odustali osim Pavića. Naime, tih 80 posto dionica opterećeno je kreditom, tako da tu i banka mora sudjelovati. S obzirom da je Novi list vlasnik 30 posto udjela u Glasu Istre, Pavić bi tako posredno ušao i u Glas Istre, ali što bi to operativno značilo, doista mi nije poznato. Za neke bitne promjene vjerojatno je potreban veći udio", kazao nam je Cupać.

Preostale udjele u tvrtki Glas Istre novine, koja izdaje istoimeni dnevnik, naime drže Andre i Glas Istre trgovina. Glas Istre i Novi list su regionalni dnevni listovi povezani sporazumima o razmjeni tekstova, dok je Telegram tjednik koji izlazi vikendom i pokušava na neki način preoteti publiku koja tih dana kupuje dnevne novine. Moguće je da bi u slučaju uspješnog preuzimanja došlo i do nekog objedinjavanja tih izdanja.

Od Cupaća doznajemo i da je jedan od interesenata bio i poduzetnik Nediljko Čulić, vlasnik riječke tvrtke Autohrvatska, a koji je prije desetak godina imao i političke ambicije, no navodno je odustao.

Paviću Novi list zaostao, a redakcija Telegrama nema telefon!

Iako je Ninoslav Pavić nesumnjivo iskusni medijski mogul koji bi sigurno znao što s Novim listom, neki detalji oko Telegrama baš tako ne djeluju. Htjeli smo nazvati redakciju tih novina budući da je i sam Pavić nedavno Tportalu potvrdio namjeru ulaska u Novi list, a kad ono - na internetskoj stranici nema broja telefona! Samo adresa elektroničke pošte. Na imeniku T-coma također nema broja redakcije Telegrama, pa smo onda, da si prikratimo muke, skočili do kioska provjeriti navodi li se možda u tiskanom izdanju. Bingo, našli smo fiksnu liniju, no kad smo nazvali navedeni broj, nije se javio nitko iz redakcije nego tvrtka Radin. Žena s druge strane linije pita nas želimo li tiskaru ili Radin grafiku, a kad smo zatražili redakciju Telegrama, kao da je bila malo iznenađena. Prespojila nas je jednom od dva Radina, ali nitko nije odgovarao, pa smo im na koncu ipak poslali e-mail.

Ninoslav Pavić ranije je izjavio: "Točno je da snimamo stanje u Novom listu, ali smo od preuzimanja još daleko. Tek smo na početku procesa, a stanje u Novom listu užasno je komplicirano. Različita kreditna zaduženja, vlasnički odnosi, tehnološka zaostalost, kako u redakcijskom sustavu, tako i u tiskari, a s druge strane riječ je o dobrim novinama, s dobrim autorima koje imaju vjernu publiku. Bila bi šteta za medijsku scenu da Novi list nestane, iako šanse za to postoje. On je posljednjih osam godina u agoniji, vodili su ga ljudi koji s ovim poslom nisu imali veze, bilo je tu svega i zbog toga je njihova situacija složena. Rado bi pomogao, ali s druge strane ide nam dobro s Telegramom i Netom te nećemo srljati grlom u jagode. Osim toga, nismo mi jedni zainteresirani, ali jedini smo iz medijskog biznisa koji bi ga željeli preuzeti. No, ponavljam, još smo daleko od toga". (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa