Boris Miletić: Inicijativa Za dom spremni je antihrvatska

0
Boris Miletić, predsjednik IDS-a
Boris Miletić, predsjednik IDS-a

Istarski demokratski sabor najoštrije osuđuje neprimjerenu, neprihvatljivu i nedopustivu inicijativu za uvođenje pozdrava "Za dom spremni" u službenu uporabu u Oružanim snagama RH.

„Radi se o inicijativi koja promovira simbole zločinačkog ustaškog režima i u svojoj osnovi duboko je antihrvatska jer ništa nije toliko ukaljalo ime naše države kao ustaški pokret. Stoga najoštrije osuđujemo svaki pokušaj rehabilitacije povijesnog razdoblja kojeg se trebamo sramiti“, kazao je predsjednik stranke Boris Miletić, te nastavio:

„Organizatori i potpisnici ove inicijative ili imaju ozbiljan problem s nepoznavanjem povijesnih činjenica ili nisu u stanju izvući pouke iz grešaka prošlosti. Svako relativiziranje zločinačke prirode ustaškog režima, bilo kroz opravdanje zločina, bilo kroz obnove ustaške ikonografije i simbola, predstavlja anticivilizacijski čin.

Smatramo da je dužnost svih relevantnih aktera u našem društvu da se jasno i nedvojbeno distanciraju od takvih i sličnih inicijativa vrijednih jedino gnušanja. Također, duboko smo uvjereni da građani Hrvatske u potpunosti odbacuju takve inicijative jer znaju dobro razlikovati patriotizam od ustaštva.

Hrvatska se, kao najnovija članica Europske unije, treba Europi i svijetu pokazati kao moderna, progresivna i kozmopolitska država u kojoj se njeguju demokratske vrijednosti i slavi život, a ne smrt.

Podsjećamo da je upravo antifašizam jedna od temeljnih vrijednosti Istre, jer su posljedice režima kojeg ova sramotna inicijativa veliča bile takve da se Istra trebala graditi gotovo iz temelja“, rekao je predsjednik IDS-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa