Analiza: Vruće pulsko političko ljeto (drugi dio)

0
Oporbeni vijećnici napuštaju sjednicu Gradsko vijeće Pule (foto: Glas Istre)
Oporbeni vijećnici napuštaju sjednicu Gradsko vijeće Pule (foto: Glas Istre)

U drugom dijelu analize o "Vrućem političkom ljetu u Puli", donosimo presjek istinosti pojedinih tvrdnji i koje su posljedice stvaranja dojma o raspadu sustava u upravljanju Pulom.

Manipuliranje informacijama oko sustava odvodnje od strane oporbe

U svojim prozivkama glasno su napali gradsku vlast, igrajući na snažan empirijski dojam građana koji se nije mogao izbjeći u području oko Uljanika. Oporba je svjesno prešutila važne činjenice koje je lako provjeriti u prezentaciji o Izgradnji novog sustava odvodnje u Puli:

- sustav nije gotov, a u ekstremnim situacijama uvijek može doći do neželjenih i  neugodnih posljedica kao ovog ljeta
- završetak sustava radi se kroz EU fondove, a za to je trebalo postaviti sustav odvodnje i kanalizacije na održive temelje (financijskim i ekološkim)
- SDP i Ferić aktivno su sudjelovali u čak dva mandata planiranja, razvoja i financiranja ovog projekta
- Hrvatske vode su voditelji i autori projekta u sklopu projekta Jadran (kredit Svjetske banke za sanaciju kanalizacijskih mreža na Jadranskoj obali)
- zbog roka EU da do 2018. gradovi napravi održivu infrastrukturu, Pula je morala odabrati ovu dinamiku radova (prvo sređivanje postojećeg sustava, a tek onda završni radovi na sustavu)
- sustav koji predlažu ne može si priuštiti ni London. Razlog? Veći dio grada ima naslijeđenu infrastrukturu iz doba Austro-Ugarske koju je skoro nemoguće razdvojiti na dva dijela bez da se prekopa cijeli grad

Problemi su uvijek postojali i postojat će. Pogotovo kod tako kompliciranih projekata kao što su kanalizacija i odvodnja u starim gradovima poput Pule. Ali koristiti realan problem (smrad koji je posljedica ekstremne suše i rekordnog toplinskog udara), a pritom pobjeći iz Gradske vijećnice sa sjednice koju si sam sazvao pokazuje da pulska oporba ima višak smisla za politikanstvo, a manjak brige za građane.

Nažalost, oporba ujedinjena oko lažnih optužbi

Osim pitanja Pragrandea, oporba je stala iza Liculovih interpelacija o dugovima, azilu i najnovije, o staračkom domu u Mornaričkoj bolnici (koliko je interpelacija logična pokazuje i to što se radi o imovini Istarske županije, pa Pula nije u mogućnosti odlukom Gradskog vijeća jednostavno prenamijeniti istu).

Koliko god je pohvalna činjenica da političari nisu uzeli tromjesečni dopust, toliko je negativna činjenica da oporba nije uvijek ili isključivo radila u interesu građana. Radili su u korist svojih agendi (stranačkih i osobnih), pokušavajući gradsku problematiku iskoristiti za pozicioniranje za parlamentarne izbore.

Ujedinjena oporba je zatražila gradsku listu dužnika (opravdani zahtjev na informaciju koja i treba biti javna) i na koji su gradski oci predočili vijećnicima i Vijeću listu. Rezultat? Nije im valjalo jer nisu našli neka imena za koju su imali 'dojavu'.

Maurizio Licul prozivao je nakon toga javno gradonačelnika Miletića da laže oko potpisa Ugovora za zemljište za azil, pa je ispalo da Licul lažno optužuje. Oporba se nije previše osvrtala na to, a ispadi Licula na Facebooku po tom pitanju su čisti klasik.

Sljedeći potez Licula bila je direktna optužba da gradonačelnik laže oko toga da je bilo povećanja plaća gradskih službenika, za što je iznio računicu temeljenu na izdvajanju za mase plaća u Gradskom proračunu.

Ispalo je da opet  Licul lažno optužuje, ali koga briga za to. Glavno da se dođe u medije, a ostalo je manje bitno (Gradske plaće nisu se povećavale od 2009. godine).

Tada je krenuo show s neugodnim mirisima (narodski, smradom), gdje je oporba vješto iskoristila trenutak, i napala iz svih oružja uz poprilično nisku razinu komunikacije (da budemo pristojni). Optužbe su sijevale sa svih strana, uz konstantni light motiv o nesposobnosti i uzaludnom trošenju gradskih resursa.

Koliko je tu bila riječ o ozbiljnoj zabrinutosti, a koliko o demagogiji, pokazuju dva detalja s te vanredne sjednice Gradskog vijeća. Ozbiljnost problema sa smradom i želja da se kvalitetno upozna javnost sa uzrocima problema, pokazuje i maksimalna aktivacija stručnih službi, pa i stručnjaka dr.sc. Nenada Ravlića s Riječkog sveučilišta,  koji je bio na sjednici. Drugi detalj je još upečatljiviji. Oporba je napustila sjednicu, a da nije niti glasala o svojem zaključku - interpelaciji koju si podnijeli. A službeni razlog napuštanja sjednice, je bio taj što nisu mogli glasati o svojoj interpelaciji, zaključku. 

Populizam nije u službi interesa građana, već u interesu onog tko se populizmom služi kao načinom političkog djelovanja i komunikacije

Niska razina političke komunikacije, uz snažni populizam i glasnoću poruka, pokazuju da oporba nema što ponuditi osim estradizacije gradske politike: Glasno, upečatljivo, s neviđenom lakoćom iznošenja rješenja ili optužbi za podilaženje privatnim interesima.

Populism by the book, rekli bi Amerikanci: Odgovornost? Iskrena želja za dobrobit građana? Smirenost  i stručnost? Podrška strateškim projektima koje si i sam podržavao?

Koga briga za to... Važne su medijske naslovnice… Centralni dnevnik... Parlamentarni izbori... broj lajkova na Facebooku... Pokazati šefu da si njegova uvijek spremna poluga pristiska.

To nije problem pulske oporbe. To nije problem ni pulske vlasti. To je problem građana Pule čija je alternativa izbora svedena na sadašnju vlast i na leteći cirkus u režiji dvojca bez kormilara, Ferića i Licula. Oporbeni vijećnici nisu ostali na sjednici Gradskog vijeća, unatoč ozbiljnom trudu gradskih službi (tu se ne misli na političare, već na djelatnike Grada i komunalnih službi) da pripreme sjednicu s tako specifičnom i stručnom tematikom.

Zašto su lideri gradskog HDZ-a pristali biti dio predstave u režiji letećeg direktora Lutrije koji živi i radi u Zagrebu, a ljetuje i održava pressice u Puli, ostaje misterij. Podržavajući brojne interpelacije Licula, Ferića i SDP-a, HDZ Pule aktivno sudjeluje u estradizaciji gradske politike.

A estradizacija gradske (komunalne) politike, na kraju samo dovodi do sve većeg nepovjerenja građana u sve razine političke vlasti. Manjak povjerenja vodi prema manjku zainteresiranosti građana prema politici, što za posljedicu ima sve manju izlaznost na izborima i tome da sve manje građana odlučuje o bitnim pitanjima.

Kome to ide u korist, a kome na štetu, morat će zaključiti sami gradski vijećnici. Iz perspektive novinara/građana, to izgleda kao da su Licul, Ferić i ostatak vijećnika naučili novu riječ - interpelacija. I sad se igraju sa njom, kao što se mala djeca igraju sa novom igračkom. (Nenad Čakić)

Izvori: www.istarski.hr, www.pula.sdp.hr, www.pula.hr; www.borismiletic.com;  Facebook  profili/stranice: Boris Miletić, Danijel Ferić,  Maurizio Licul, HDZ Pule
NAPOMENA: Izvori www.borismiletic.com i www.pula.hr uzeti su kao službeni izvori za informiranje građana oko pojedinih pitanja, a ne kao politički stav Borisa Miletića i vladajuće koalicije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa