Pepeo iz Plomina C odlazit će na odlagalište samo u slučaju zastoja u otpremi

0
Deponiranjem pepela mokrim načinom u slojevima, osigurava se da gornja površina deponiranog pepela bude kompaktna i da ne razvija prašinu ni u uvjetima jakog vjetra
Deponiranjem pepela mokrim načinom u slojevima, osigurava se da gornja površina deponiranog pepela bude kompaktna i da ne razvija prašinu ni u uvjetima jakog vjetra

Odlagalište Termoelektrane Plomin sastoji od starog i novog dijela. Stari dio odlagališta pepela, na koji se odlagalo u vrijeme dok se koristio domaći ugljen, u potpunosti je sanirano 2002. godine. Odložene količine pepela osigurane su od procjednih oborinskih voda nepropusnom folijom, dotok oborinskih voda s okolnih padina spriječen je odvodnim kanalima po obodu odlagališta i padine su poravnate pod kutom koji osigurava odlagalište protiv klizanja i obrušavanja.

Odlagalište je zatravljeno - prekriveno slojem humusa na kojem je posijana trava. Provedenom je sanacijom utjecaj tehnološki povišene prirodne radioaktivnosti na odlagalištu pepela i šljake sveden na vrijednost prirodne radioaktivnosti u tlima.

Uspješna provedba sanacije konstatirana je u godišnjim izvješćima Agencije za zaštitu okoliša „Okoliš na dlanu“, Strategiji i Planom gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj i drugim relevantnim državnim dokumentima, pa tako i u najnovijem Izvješću o stanju okoliša u Republici Hrvatskoj, koji je u ožujku ove godine jednoglasno prihvaćenom u Hrvatskom saboru.

Novi dio odlagališta TE Plomin uređena je ploha na slobodnom prostoru između zaštitnog nasipa s južne strane, saniranog postojećeg odlagališta i istočnog bloka usjeka. Na pripremljenu i uvaljanu podlogu postavljen je bentonitni tepih na koji je položena geomreža, a preko koje je položen zemljani materijal debljine 40 - 60 cm na dnu odlagališta. Taložnica koja prikuplja procjedne i oborinske vode starog i novog dijela odlagališta smještena je na samom rubu prostora određenog za tu namjenu, a prikupljene vode se kontroliraju sukladno Vodopravnoj dozvoli.

Do raznošenja prašine s odlagališta svojedobno je dolazilo samo s tog novog dijela, i to samo kod dužih sušnih razdoblja i jačeg vjetra. Takvo je stanje u potpunosti sanirano 2013. godine izgradnjom postrojenja za mokro deponiranje pepela u kojem se pepeo prije odlaganja miješa s vodom tvoreći gustu pastoznu tvar. Deponiranjem pepela mokrim načinom u slojevima, osigurava se da gornja površina deponiranog pepela bude kompaktna i da ne razvija prašinu ni u uvjetima jakog vjetra.

Taj novi sustav odlaganja koristit će i novi blok TE Plomin C i to samo u slučaju tehnički uzrokovanih zastoja otpreme nusproizvoda ili nemogućnosti njihovog plasmana u neku od cementara. Naime, u analizi mogućih rješenja zbrinjavanja nusproizvoda iz novog bloka TE Plomin, kao najbolje, za okoliš najprihvatljivije i najekonomičnije rješenje, pokazalo se zbrinjavanje nusproizvoda u cementarama. Veći dio nusproizvoda transportirat će se morskim putem, brodovima za rasute terete. Za potrebe transporta izgradit će se novi pristan. Do pristana će se nusproizvodi transportirati putem transportera s trakom te cijevnog gumenog transportera koji će se položiti uz postojeći cijevni transporter ugljena.

U oba postojeća bloka TE Plomin već se godinama koriste ugljeni s vrlo niskom koncentracijom prirodnih radionuklida. Budući da izmjerene koncentracije prirodnih radionuklida zadovoljavaju zakonske odredbe, otpad iz TE Plomina 2 prikladan je za uporabu u graditeljstvu, te se tretira kao nusproizvod i kao takav se koristi u cementnoj industriji. TE Plomin C također će koristiti ugljen povoljnih karakteristika koje će omogućiti oporabu u cementnoj industriji na načelima cirkularne (kružne) ekonomije, koja je jedan od bitnih elemenata poslovanja u skladu s održivim razvojem. (Tekst i foto: Robi Selan)

Deponiranjem pepela mokrim načinom u slojevima, osigurava se da gornja površina deponiranog pepela bude kompaktna i da ne razvij
Deponiranjem pepela mokrim načinom u slojevima, osigurava se da gornja površina deponiranog pepela bude kompaktna i da ne razvij

Odlagalište je zatravljeno - prekriveno slojem humusa na kojem je posijana trava
Odlagalište je zatravljeno - prekriveno slojem humusa na kojem je posijana trava
Odlagališta otpada u Hrvatskoj
Odlagališta otpada u Hrvatskoj

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa