Ferić: Ovoj Vladi banke nikada neće biti iznad građana

0
Na konferenciji za novinare SDP-a i HNS-a
Na konferenciji za novinare SDP-a i HNS-a

Na danas tiskovnoj konferenciji SDP-ove saborske zastupnice Tanja Vrbat i Ada Damjanac održane 14. rujna u Puli potpredsjednik istarskog SDP-a Danijel Ferić i predsjednik istarskog HNS-a Zvonko Liović govorili su o rješavanju problema građana zaduženih u švicarskim francima i uvođenju reda u Hrvatsku nakon mandata HDZ-ove Vlade i kaosa koji je zatečen 2011. godine.
Tiskovnu konferenciju je otvorio potpredsjednik istarskog SDP-a Danijel Ferić koji je istaknuo da je 2011. godine hrvatsko gospodarstvo bilo na rubu i broj nezaposlenih je rastao, sada je ova Vlada na čelu s SDP-om počistila nered, donijeli smo snažne odluke i naš plan napretka daje jasne rezultate. Tome u prilog govori, kaže Ferić, rješavanje problema korupcije, uvođenje reda u porezni sustav, rast izvoza za 12 posto rast industrijske proizvodnje, stranih ulaganja za 40 posto rekordna turistička sezona i najniža stopa nezaposlenosti u posljednjih šest godina, te 70 tisuća mladih zaposleno od početka ove godine od čega više od 36 tisuća na neodređeno, što su uspješni rezultati rada Vlade koji su doprinijeli rastu Hrvatske.
Karamarko glumi agenta stranih banaka
Ferić je poručio kako se ova Vlada uhvatila u koštac s najvećim problemima koji već godinama usporavaju Hrvatske, te je uspješno odgovorila na izazove i probleme te pronašla rješenje za svaki. Pritom je istaknuo obećanja Vlade o ekonomskom rastu i iskorjenjivanju korupcije i rekao: „BDP-a je u drugom tromjesečju ove godine porastao za 1,2 posto, što jasno pokazuje da Hrvatska raste. Obećali smo iskorijeniti korupciju i danas nitko nije iznad zakona, ova Vlada se uhvatila u borbu sa „(ne)kulturom neplaćanja“ bilo da se radi o porezima, doprinosima ili obvezama prema vjerovnicima u gospodarskom poslovanju te tako zaštitila radnike i pomogla poduzetnicima.“
Zatim se Ferić osvrnuo na Karamarka rekavši da u Hrvatskoj još uvijek imamo šefa oporbe koji glumi agenta stranih banaka, dok je istovremeno ova Vlada obećala pronaći rješenje za hrvatske građane zadužene u švicarskim francima što je i učinila i oslobodila ih dužničkog ropstva, te naglasio kako ovoj Vladi banke nikada neće biti iznad građana.
Konverzija švicaraca spasit će 10 tisuća Istrana
Upravo je problem dužnika u švicarskim francima bila tema u nastavku konferencije o čemu su govorile SDP-ove saborske zastupnice Tanja Vrbat i Ada Damjanac. Vrbat je pritom istaknula podatke kako će se u četvrtak podržavanjem Zakona u Hrvatskom saboru na prijedlog Vlade riješiti problem građana dovedenih u dužničko ropstvo. Naglasila je pritom kako se protekli vikend dizala nepotrebna „halabuka“ iz redova oporbe i HNB-a oko Vladinog prijedloga konverzije kredita u švicarcima, jer kaže, banke su dio ovog društva i moraju poštovati zakone. Vrbat je rekla kako će se modelom konverzije kredita u švicarskim francima u euro izjednačit dužnike u francima s onima koji imaju kredite u eurima. Poručila je kako se u brojkama to odnosi na gotovo 53 tisuće kredita, od čega oko 3.5 tisuća takvih kredita u Istri, odnosno pribrojivši i tome članove obitelji svakog dužnika, ovaj Vladin potez će izvući iz dužničkog ropstva gotovo 10 tisuća građana Istre. Također, rekla je kako su banke davno mogle spriječiti nastanak ovakvog stanja, te istaknula primjer jedne „domaće“ banke sa sjedištem u Umagu koja je odbila „pljačkati“ hrvatske građane i nije lasirala kredite u švicarcima, a kako bi pred građane izašli „čistog obraza“.
Građani na prvom mjestu
I dok je Vrbat predstavila konačno rješenje Vlade za problem zaduženih građana u „švicarcima“, SDP-ova saborska zastupnica Ada Damjanac predstavila je poteze koje je ova Vlada „povukla“ već ranije prije ovog konačnog rješenja, što samo potvrđuje, kaže Damjanac, kako ovo nije nikakva populistička mjera Vlade pred izbore kako nas prozivaju iz redova HDZ-a. Naime, Damjanac ističe da su u siječnju 2014. godine smanjene su kamate na kredite u švicarskim francima na 3,23 posto, a prije toga, prosječna ponderirana kamatna stopa u 13 godišnjem razdoblju na stambene kredite vezane uz švicarski franak iznosila je 4,62 posto Idući korak, poručuje Damjanac, u siječnju 2015. godine bilo je fiksiranje tečaja švicarskog franka na razinu 6,39 kuna za franak u razdoblju od godine dana, čime su zaštićeni građani s kreditima u švicarskim francima i u kunama s valutnom klauzulom u francima. „Strane banke sa svojim podružnicama u Hrvatskoj imale su maćehinski odnos i pljačkale su hrvatske građane“, rekla je Damjanac i zaključila porukom premijera Milanovića: „Građani su nam na prvom mjestu, drugom mjestu, a trećega nema.“
Šansa za jeftine energente
Predsjednik istarskog HNS-a Zvonko Liović govorio je o Vladinim postignućima u području energetske politike te istaknuo projekte poput LNG terminala na Krku koji ne bi bio namijenjen samo Hrvatskoj nego i susjednim zemljama. Također, naglasio je kako je nakon više godina potpunog zastoja, pokrenuto istraživanje i stvoreni su uvjeti za velika ulaganja u istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u hrvatskom podmorju. To je, kaže, osigurano prethodnim stvaranjem zakonskog okvira kojim su i zaštićeni nacionalni interesi u energetskom sektoru, a sadašnjim istraživanja nafte i plina stvara se mogućnost da hrvatski građani i gospodarstvo imaju najjeftinije moguće energente. Liović je zaključno istaknuo kako je Vlada odgovorno pristupila obnovi kuća stradalim u poplavama, te kako je obnovljeno oko dvije tisuće kuća, a u obnovu zgrada javne namjene i obiteljskih kuća uloženo je više od 320 milijuna kuna u poplavama stradalim područjima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa