Glorija Paliska Bolterstein: Prava osoba na pravom mjestu

0
Raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić
Raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić

Glorija Paliska Bolterstein, načelnica Općine Raša, prava je osoba na pravom mjestu. Na stranu to što je mlađe dobi i podzastupljenog spola, iako u našoj sredini i to znači neki plus. Ne bih ovdje pretjerano navodio ni ono s čime bi se sigurno svaki načelnik ili načelnica poželjeli pohvaliti – donošenje prostorno planske dokumentacije za Rašu i Sv. Marinu, brigu o zapuštenim nekretninama, poput upravne zgrade Prvomajske i pripadajućih hala te smanjenje troškova pripajanjem lokalnog komunalnog poduzeća većem labinskom.

Radi se prije o crtama osobnosti ili vještinama za koje bi klasični njemački politolog Weber rekao da odgovaraju političkom pozivu. Za uspješno bavljenje politikom nije dovoljno tek osluškivati bilo javnosti ili slijediti svjetinu – ponekad joj se treba znati i  suprotstaviti.

Dobar političar nije tek čovjek iz naroda nego i vođa, odnosno kako danas vole reći – lider. To znači da će slijediti narod, ali u jednom trenutku, onda kada zahtijevaju okolnosti, bit će snage za donošenje odluke potpuno suprotne želji većine, a koja će dugoročno ići njoj u korist.

Biti lider katkad znači i tvrdoglavo odolijevati pritiscima

Biti lider znači istovremeno biti i mali prosvjetitelj, edukator. To katkad znači i tvrdoglavo odolijevati pritiscima, gurati svoju stvar i time graditi vjerodostojnost i povjerenje. To znači biti svoj, a ne "kako vjetar puše". Paliska Bolterstein dosad je pokazala te osobine.

Počelo je s reorganizacijom općinske uprave, gdje se trebalo boriti sa sindikatom i narogušenom javnosti. Nastavilo se rješavanjem vodoopskrbe i odvodnje, među ostalim i nepopularnim nametima, što je jedan od većih raških problema, budući da labinske fekalije završavaju u raškom kanalu.

Na koncu, počeli su se otklanjati neki repovi bivše, također IDS-ove vlasti, što joj sigurno nije donijelo glasove u jednom dijelu stranačke baze, ali smogla je snage i za taj nepopularni potez.

Ne bih ovdje previše krivio bivšeg načelnika Josipa Knapića, koji sigurno ima dobar kulturni background i veću širinu u nekim stvarima od Paliske Bolterstein. Ali odlučnost joj se ne može poricati, kao ni sasvim izvjesna duga i uspješna karijera u politici. (Kristian Stepčić Reisman)      

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa