Dužnik iznajmljuje kuću za odmor, a banke stežu jamce i sudužnike

0
Županijski sud u Puli
Županijski sud u Puli

Jedanaestero građana iz Labina i okolice koji su u listopadu 2013. godine  krivično prijavili M.F. iz Bečići kraj Labina  zbog navodne financijske štete nanesene neoplaćivanjem kredita u kojima su oni jamci ili sudužnici  ljetos su „vrisnuli“ zbog zakonodavstva Republike Hrvatske. Naime, M.F. je iselila iz kuće i privremenu kategorizaciju kuće za iznajmljivanje prenijela na sina, što znači da prihodi od iznajmljivanja ostaju u obitelji umjesto da idu na otplatu dugova, odnosno njih i dalje otplaćuju jamci i sudužnici.

Kuća je pod hipotekom niza banaka, a i samih jamaca koji su dobili spor na Općinskom sudu, ali ništa u zakonu o kategorizaciji na sprečava prijenos kategorizacije na člana uže obitelji. Jamci žele što prije skinuti financijski jaram s vrata, ali zakonodavstvo je, čini se, sklonije omogućiti bankama glatku i redovnu naplatu anuiteta.

Kako je rekla jedna od tužiteljica, u Hrvatskoj bi dužnik koji ne otplaćuje kredit mogao dobiti na lutriji ili naslijediti bogatog strica iz Amerike, a da mu kredit i dalje otplaćuju jamci jer taj njegov prihod ne nalazi na žiro ili tekućem računu. Jamcima „papir“ o dobivenom sporu na Općinskom sudu ne vrijedi ništa jer premda su praktički vlasnici nekoliko četvornih metara kuće za koju su otplaćivali dug, ne smiju joj se ni približiti. Ništa se bitno neće promijeniti dobiju li krivični spor jer s tom presudom moraju opet pravdu tražiti na Općinskom sudu.

Da nešto ne valja u sudstvu pokazuje i činjenica da je jedna od jamaca za raspravu na Općinskom sudu čekala godinu i pol dana da bi rasprava završila u dvadesetak minuta jer je sve bilo „čisto“. Međutim, tužena je dala prigovor i spor već godinu dana stoji.

Kronologija slučaja je sljedeća:  M.F. je navodno posuđivala novac od svojih poznanika i kolega s posla te dizala brojne kredite uz anagžiranje bazbroj jamaca i sudužnika. Neke je čak nagovorila da podignu kredit na svoje ime te joj daju cjelokupni iznos kredita obećavši im da će ona uredno otplaćivati rate. Na kraju je sav financijski teret ostavila jamcima i sudužnicima, kojima od plaće nerijetko preostane samo 3.600 zakonski zaštićenih kuna.

Procjenjuje se da je navodno oštećeno više od trideset osoba s Labinštine i šire te da ukupan iznos posuđenog novca doseže 290 tisuća kuna. Nakon krivične prijave prije dvije godine proces na Županijskom sudu u Puli čeka  čeka odluka suca o tome  hoće li se voditi po zakonu iz 2012. godine, koji je vrijedio u trenutku podnošenja prijave ili po novom zakonu koji je na snagu stupio ove godine. (Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa