Holy smatra da Istra ne smije imati status samostalne regije: Žestoka reakcija IDS-a

0
Mirela Holy
Mirela Holy

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy u četvrtak si je ozbiljno smanjila izglede za iole ozbiljniji rezultat u Istri (a time i u VIII. izbornoj jedinici). U saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj upravi i samoupravi, Holy je replicirala Kajinu uz poruku da Hrvatsku treba regionalizirati, ali da Istra ne smije imati status samostalne regije, već mora biti dio regije Zapadna Hrvatska zajedno sa Primorsko goranskom, Ličko senjskom i Karlovačkom županijom.

Holy je istaknula da "Hrvatskoj treba drastična reforma teritorijalnog ustroja i to se podrazumijeva drastično rezanje županija i informiranje regija, a Hrvatskoj ne treba više regija od 5 regija odnosno od 4 regije i Grad Zagreb sa posebnim statusom. To podrazumijeva da i Istra ne može biti posebna regija jer tu mora biti daleko manji broj regija."

Holy: U budućoj regionalizaciji Hrvatske nema mjesta za samostalnu regiju Istru 

Za Mirelu Holy je tako sasvim logično da Slavonija bude posebna regija; da središnja Hrvatska bude posebna regija; da Grad Zagreb ima posebni izdvojeni status kao regija; da imamo zapadni dio Hrvatske kao posebnu regiju (Istra, Primorsko-goranska županija, Lika i Karlovačka županija), te na kraju regija Dalmacija. 

- Ovakvu podjelu nalaže zdrav razum, zaključila je Holy koja je istaknula da Hrvatska treba slijediti primjer Danske u reformi regionalnog ustroja države. 

Očito je da su Mirela Holy i ORaH jedina politička opcija u Istri koja se zalaže za ukidanje samostalnog statusa Istre kao regije ili županije. 

Podsjećamo, kad je Vlada Zorana Milanovića htjela Istru na silu ugurati u istu regiju sa Primorsko-goranskom i Ličko senjskom županijom, Skupština Istarske županije jednoglasno je donijela Deklaraciju o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre (IDS, HNS, HDZ, SDP, ugašena Ladonja).

Reagiranje IDS-a: Žao nam je što Mirela Holy ne poznaje specifičnosti Istre

Nakon jučerašnje izjave predsjednice ORaH-a, Mirele Holy, danas je reagirao i Istarski demokratski sabor. U svojem reagiranju IDS je prozvao Holy da daje neprihvatljive i neozbiljne izjave.

- Ozbiljna reforma teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske podrazumijeva da županije, odnosno regije, imaju  opravdanu ekonomsku održivost te predstavljaju zemljopisnu, povijesnu te kulturnu cjelinu. Stoga, izražavamo žaljenje što predsjednica ORaH-a Mirela Holy, ne uvažava ili, možda, ne poznaje specifičnosti Istre, navode iz IDS-a.

Istra je regija sa snažnm identitetom i oko pitanja  samostalnosti Istre kao regije postoji opći koncenzus u Istri

IDS-ovci smatraju (a i 90 posto stanovnika Poluotoka isto razmišlja, op.a.) da je Istra po svojim karakteristikama, geografski, kulturno, gospodarski, pa i politički, regija s vrlo jakim identitetom, i kao takva zaslužuje i mora ostati samostalna regija. 

U prilog tome, iz IDS-a navode podatak da je  Istre jedna od rijetkih županija koja je i te kako dokazala svoju ekonomsku održivost. 

- Osim što bez problema pokriva svoje potrebe i neprestano ulaže u vlastiti razvoj, Istra ostatak države financira s 800 milijuna kuna godišnje.  Uvjereni smo da su kvalitetan preustroj države i učinkovita reorganizacija ovlasti između središnje i regionalne od velikog značaja za gospodarski, politički i društveni razvoj Hrvatske. Upravo iz tog razloga, budući preustroj države mora se temeljiti na činjenicama i stručnim argumentima, a ne na neozbiljnim izjavama, ističu u najjačoj istarskoj stranci.

Vladajuća istarska stranka podsjetila je predsjednicu ORaH-a da "pitanje samostalne regije Istre nadilazi bilo kakvu političku ideologiju i da oko toga postoji konsenzus u Istri, što smo pokazali jednoglasnim prihvaćanjem Deklaracije o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre."

Nadalje, IDS navodi da su šokirani da netko pokušava dovesti u pitanje identitet regije koji je stoljećima građen i koji predstavlja neotuđivu vrijednost svih  generacija Istrijana. Racionalizacija je slaba i neuvjerljiva izlika za daljnju centralizaciju zemlje, a izjave koje negiraju kulturnu, povijesnu i političku autentičnost Istre pokazatelj su ili velike ignorantnosti ili još većeg neznanja. Žao nam je što one dolaze iz redova onih kojima bi pravo na kulturni i svaki drugi identitet trebalo biti jedno od temeljnih vrijednosnih postulata. 

Na kraju svojeg reagiranja, IDS je  predsjednici ORaH-a Mireli Holy i svim građankama i građanima Republike Hrvatske i Istarske županije čestitao 25. rujan – Dan Istarske županije! (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa