Pula sjemeništu Redemptoris mater dala parcelu

0
Svečanost u Sjemeništu Redemptoris mater (foto: www.paxtibi.net)
Svečanost u Sjemeništu Redemptoris mater (foto: www.paxtibi.net)

Grad Pula nedavno je dozvolio Republici Hrvatskoj da se uknjiži kao vlasnik na dijelu zelene površine unutar kompleksa bivše vojarne "Vitomir Širola" u naselju Sv. Polikarp. Zgrada bivše vojarne sada je u posjedu Biskupijskog misijskog sjemeništa Redemptoris mater, a na tim objektima uspostavljeno je  pravo građenja u korist Republike Hrvatske, iako je zemljišno knjižni vlasnik dijela zemljišta Grad.

Prije dvije godine Županijsko  državno odvjetništvo pokrenulo je postupak za mirno rješenje spora između Grada i države, a radi priznanja prava vlasništva nad parcelom površine 147 metara kvadratnih, koja je u naravi zelena površina te se nalazi u građevinskom području predviđenom za vjersku namjenu. Grad je u ovom slučaju dao državi za pravo i dozvolio uknjižbu.

Zanimljivo je da je u ovom dijelu Pule i privatnim vlasnicima koji su stanove kupili na temelju stanarskog prava, priznato vlasništvo ne samo nad zemljištem ispod zgrade, već i oko nje.

Prilikom povezivanja zemljišne knjige i knjige položenih ugovora, najčešće kroz etažiranje, vlasnici stanova u stambenim zgradama postali su samovlasnici svojih stanova, ali ujedno i suvlasnici okolnih vrtova i okućnica, koji su se u nekim slučajevima prostirali i na nekoliko tisuća kvadratnih metara. (Kristian Stepčić Reisman)     

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa