Navijači iz Raše fizički napali nogometnog suca Borisa Vitasovića

0
Igralište NK Cement u Viškovićima
Igralište NK Cement u Viškovićima

Iz Policijske uprave Istarske priopćeno je da policijski službenici utvrđuju okolnosti ozljeđivanja nogometnog suca Borisa Vitasovića (37) iz Filipane kojeg su 11. listopada u Viškovićima, nakon odigrane nogometne utakmice između domaćeg Cementa i Raše 1938 napali gostujući navijači. 

Naime, oko 17.50 sati, nakon završene utakmice, skupina od dvadesetak osoba je dočekala suca i igrače prilikom izlaska s nogometnog igrališta. Jedan muškarac je nasrnuo na suca, u čemu su ga spriječili redari, no drugi muškarac ga je uspio udariti pa je Vitasović zbog zadobivenih ozljeda prevezen u Opću bolnicu Pula, gdje je utvrđeno da je teže ozlijeđen. Policijski službenici tragaju za počiniteljem i utvrđuju sve okolnosti događaja.

No, krenimo redom. Prije svega, mišljenje je svih, da je u startu Povjerenik za suđenje Klaudio Rude napravio veliku pogrešku jer na utakmicu nije poslao tri suca, već je sve palo na leđa spomenutog Vitasovića. I on je to vrlo dobro odradio, što je ocjena i domaćih i gostiju, a jedini sporni detalj, ako se tako to može nazvati, je isključenje gostujućeg igrača Džinića u posljednjim minuta utakmice. Prije toga su gosti iz Raše bili apsolutno dominantni i samo zahvaljujući svojoj nepreciznosti i koncentriranosti nisu uspjeli doći barem do boda.

Kod tog isključenja, koje je bilo opravdano, Džinić je sasvim nepotrebno rukama odgurnuo suca Vitasovića koji mu je prije toga pokazao žuti karton zbog prigovora. Tada je nastala gužva u kojoj su spomenutog igrača morali smirivati i kad je u konačnici napustio teren za igru, Vitasović je dozvolio da se igra još neko vrijeme i odsvirao kraj. 

Kada su se već svi igrači međusobno pozdravili, čestitali i sucu na odrađenom poslu, te otišli u svlačionicu, isto je pokušao napraviti Vitasović, ali je na samom ulazu u istu na njega nasrnula skupina od dvadesetak ljudi, po navodima prisutnih, navijača Raše 1938 i fizički napala suca. Na svu sreću u obranu su mu stali neki gostujući igrači, te jedan od djelatnika kluba (op.a. Samed Čorić, bivši trener koji je i sam zaradio poneki udarac) pa je Vitasović nakon udarca u glavu i u rebra uspio ući u prostorije NK Cement. Nažalost, potpuno je zakazala redarska služba domaće momčadi.

Nakon incidenta došla je i policija koja je napravila zapisnik o nemilim scenama, a sudac je završio najprije na Hitnoj medicinskoj pomoći u Labinu a potom i u pulskoj bolnci. Očito je da nakon juniorskih ispada u Svetvinčentu, te prošlogodišnjih u Rapcu, Raša 1938 ponovno ima problema s huliganskim ispadom pojedinaca i zbog kojih će upravo oni najviše ispaštati. Sigurno će svoj sud u konačnici reći i vodstvo lige, ali i djelatnici MUP-a koji će sigurno pronaći izgrednike i primjereno ih za to „nagraditi“. (Nenad Čakić)

Ivan Mohorović, predsjednik NK Raša 1938
Ivan Mohorović, predsjednik NK Raša 1938

Predsjednik NK Raše 1938 razmišlja o ostavci zbog raških navijača

Zbog incidenta koji se dogodio na utakmici u Viškovićima predsjednik Nogometnog kluba Raša 1938 Ivan Mohorović razmišlja o podnošenju neopozive ostavke, kazao nam je. „Žao mi je da će do toga doći, ali intenzivno razmišljam o ostavci. Odluku ću donijeti u vrlo kratkom roku. Ovakvo ponašanje pojedinih navijača kontinuirano traje već neko vrijeme. Već sam apelirao na institucije, ali čini mi se da je sve palo na pleća kluba. A mi to ne možemo sami riješiti. Nemamo ovlasti za obračun s huliganima“, kazao je Mohorović.

Na utakmici u Viškovićima nije bio, no kako mu je poznato, sudac nije utjecao na ishod utakmice. Čak i da jest, poručio je, za nasilje nema opravdanja. Međutim, istaknuo je kako su u ovom slučaju zakazale institucije. „Utakmicu je sudio samo jedan sudac, a policije uopće nije bilo. Žalosno je da se uvijek reagira nakon incidenta, umjesto da se osigura da do incidenta uopće ne dođe“, kazao je Mohorović.

Ispričao se javnosti, a posebno ozlijeđenom sucu. Smatra da ovakvo ponašanje pojedinaca baca ljagu na sve Rašane jer ljude generaliziraju, pa onda svi ispadaju divljaci. (D.B.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa