Grbin: Predsjednica ne smije biti osoba ispod čijih se skuta skriva Karamarko

0
Peđa Grbin (foto: Večernji list)
Peđa Grbin (foto: Večernji list)

U SDP-u su zgroženi intervjuom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u emisiji vijesti RTL danas, točnije njezinim odgovorom na pitanje "kome ćete udijeliti mandat za sastavljanje Vlade, onome tko osvoji relativnu većinu na izborima ili onome koji ima dovoljno popisa saborskih zastupnika?" (nap. a. 76 zastupnika), piše Večernji list.

– To je hipotetsko pitanje, a na hipotetska pitanja ne odgovaram – rekla je predsjednica Republike, i među ostalim dodala kako će se o tome konzultirati s najeminintnijim ustavnopravnim stručnjacima. U ime SDP-a reagirao je Peđa Grbin.

– Predsjednica jučer nije znala ili htjela odgovoriti na to pitanje. Volja građana može biti ispunjena samo ako mandat za sastavljanje Vlade povjeri onome tko pokaže da uživa podršku većine novoizabranih zastupnika u Saboru – rekao je Peđa Grbin i napomenuo da je Ustav po tom pitanju sasvim jasan i da predsjednica nema što razmišljati kome povjeriti mandat te da nije relevantno osvoji li netko većinu glasova, a u isto vrijeme ne uživa većinu novoizabranih glasova u Saboru.

Grbin je upozorio predsjednicu da u kampanji ne smije biti glasnogovornica HDZ-a i osoba ispod čijih će se skuta skrivati Tomislav Karamarko. Na pitanje novinara misli li doista da bi predsjednica nakon izbora mogla učiniti nešto takvo, Grbin je odgovorio:

– Ne mogu vjerovati u to, ali gledao sam intervju i ostao šokiran – rekao je Grbin.

HDZ odustao od sučeljavanja na Novoj tv

Novinare je zanimalo zbog čega je otkazano sučeljavanje jedan na jedan aktualnih ministara i HDZ-ovih pretendenata na ta mjesta koje se trebalo emitirati na Novoj TV.

– SDP je pristao na to da se naši ministri sučeljavaju, ali HDZ je od takve vrste sučeljavanja odustao – rekao je Grbin. Novinari su ga pitali misli li da postoji zavjera Ustavnog suda, bankara i HDZ-a da se nakon izbora sruši zakonsko rješenje za kredite u švicarskim francima.

– Nadam se da ne – odgovorio je Grbin i dodao da je danas od Ustavnog suda sve moguće očekivati. Pozvao je HDZ da jasno odgovore hoće li ostati pri onome za što su glasali u Saboru "nakon što, ne daj Bože, osvoje vlast", donosi Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa